Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zakon o otocima donosi samo kozmetičke mjere

10.10.2013. 22:00
Zakon o otocima donosi samo kozmetičke mjere


Po predloženim izmjenama dogodit će se da otoci koji su u sastavu razvijenih gradova i općina potpadnu pod jedinice s većim razvojnim indeksom, iako stvarno stanje stvari nije takvo


Donošenjem izmjena Zakona o regionalnom razvitku država se ponovno nalazi na ispitu kod otočana. Pitanje je hoće li ga ovaj put proći nakon što je pala kod donošenja zakona o područjima o posebnoj državnoj skrbi. U Otočnom saboru već su uočili neke nedostatke zakona i napravili prijedloge koje bi trebali dovesti do gospodarskog razvoja otoka. Po predloženim izmjenama dogodit će se da otoci koji su u sastavu razvijenih gradova i općina potpadnu pod jedinice s većim razvojnim indeksom, iako stvarno stanje stvari nije tako. U takvoj situaciji u Zadarskoj županiji naći će se otoci koji administrativno spadaju pod Grad Zadar i Općinu Preko.
– Činjenica je da Zakon o otocima ne donosi nikakve beneficije nego samo kozmetičke mjere. Po predloženim izmjena Zakona o regionalnom razvitku otoci koji pripadaju većim jedinicama lokalne samouprave, kao što su otoci zadarskog i šibenskog arhipelaga, pripadat će jedinicama koje po indeksu razvijenosti spadaju u treću i četvrtu skupinu razvoja. To su one skupine čija je vrijednost indeksa razvijenosti od 75 do manje od 125 posto prosjeka Republike Hrvatske. To, međutim, ne odgovara stvarnom stanju na otocima, kaže predsjednik Otočnog sabora Denis Barić te predlaže:
– Otoci nisu bili obuhvaćeni dosadašnjim zakonom o područjima od posebne državne skrbi i sada je idealna prilika da im se pomogne. Zakon o otocima otoke dijeli u prvu i drugu skupinu po razvijenosti. Naš prijedlog jest da se nadopuni 35. članak Zakona o regionalnom razvoja u kojem se razvrstavaju jedinice područne samouprave po indeksu razvijenosti. Tako bi u prvu skupinu jedinica lokalne samouprave, čija je vrijednost indeksa razvijenosti manja od 50 posto prosjeka Republike Hrvatske, trebalo staviti i otoke prve skupine kako ih prepoznaje Zakon o otocima. Dalje u drugu skupinu jedinica lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti od 50 posto do manje od 75 posto prosjeka Republike Hrvatske treba ubaciti otoke druge skupine po Zakonu o otocima. Time bi otočni gospodarstvenici ostvarili adekvatne olakšice u svom poslovanju.