Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Lovro Pogorelić u ožujku prvi svira u obnovljenoj palači

10.10.2016. 22:00
Lovro Pogorelić u ožujku prvi svira u obnovljenoj palači


Više od dvadeset koncerata je pred nama u novoj koncertnoj sezoni koju priprema Koncertni ured Zadar. Bogat program na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Muzeju antičkog stakla najavila je Dina Bušić, ravnateljica KUZD, a uz nju se bile Branka Višić Karavida, koja je najavila koncerte iz Ciklusa Bersa, dok je Ciklus Zadarskog komornog orkestra najavila Linda Ivić Bijuklić.
Uvertira u koncertnu sezonu je večerašnji koncert sevdaha pjevačice Zrinke Posavec i pijanista Zvjezdana Ružića. U četvrtak 13. listopada, u crkvi sv. Donata u 20 sati Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, otvorit će Koncertnu sezonu Zadar 2016. /17.
– Koncert će biti posvećen Igoru Kuljeriću u povodu 10. godišnjice smrti. Kuljerić je jedan od najznačajnijih skladatelja 20. stoljeća koji je svoj radni vijek proveo u Zagrebu, ali koji se školovao u Zadru, gradu uz kojeg je do kraja života ostao trajno vezan. Usko je surađivao s Djevojačkim zborom Glazbene škole Blagoje Bersa i HGPD – Zoranić, pisao je skladbe koje su upravo oni praizvodili i s kojima su osvajali brojne nagrade, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Na koncertu će biti izvedena najpoznatija Kuljerićeva skladba posvećena Zadru, Blagoslovi Bože Zadar, napisana za Djevojački zbor Glazbene škole Blagoje Bersa, ali i Galiotova pesan, djelo napisano za Zoranić, najavila je Dina Bušić. Kad je riječ o cjelokupnoj sezoni, Bušić je istaknula kako se trudila da koncerti budu raznoliki, tako da bude za svakog ponešto. Ove godine imat ćemo prigodni božićni i uskršnji koncert, a nakon niza godina koncertiranja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru zvuci klasične glazbe odzvanjat će i u drugim prostorima.
– Ansambl Antiphonus nastupit će u crkvi sv. Nikole. Otkrili smo ovaj prostor koji ima jako dobru akustiku. Također, u ožujku iduće godine ćemo imati koncert Lovre Pogorelića u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a nadamo se kako ćemo koncerte u tom prostoru slušati i ranije. Ljiljana Šišeta Vrbančić i Oliver Vrbančić po prvi puta će održati cjelovečernji koncert i to na večeri crnačke duhovne i gospel glazbe. Oni žive u Beču i rade na jazz akademiji. Dolazi nam i Erez Ofer, majstor Berlinske filharmonije, a završetak sezone imat ćemo ponovno u crkvi sv. Nikole gdje će nastupiti Miroslav Tadić. On inače nastupa s Vlatkom Stefanovskim, ali je i izvrstan solist, kazala je Bušić.
Kad je riječ o koncertima Zadarskog komornog orkestra i ove sezone ćemo ih slušati četiri, a prvi je na programu 21. studenog. Cikus Bersa također obuhvaća četiri koncerta, a prvi dolazi već posljednjeg dana ovog mjeseca, kad će u Svečanoj dvorani Sveučilišta nastupiti studenti, bivši učenici Glazbene škole Blagoje Bersa, od kojih, kako je najavila Branka Višić Karavida, neki dolaze i iz inozemstva. Drugi koncert je u povodu Dana grada Zadra, a na njemu nastupaju profesori iz ove škole.
U ciklusu Mladi zadarski glazbenici – Piu mosso održat će se četiri koncerta, a riječ je o redom mladim glazbenicima, koji su relativno nedavno diplomirali.
Karte za koncerte kreću se u rasponu od 20 do 60 kuna, a ulaz na koncerte iz Ciklusa Bersa je slobodan. Cijena pretplatničkog ciklusa iznosi, pak, 300 kuna. Koncertni ured Zadar funkcionira uz podršku Grada Zadra, a redovito se prijavljuju i na natječaje Ministarstva kulture.