Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tankerska i Turisthotel najveći stvaratelji nove vrijednosti u Zadarskoj županiji

10.10.2016. 22:00
Tankerska i Turisthotel najveći stvaratelji nove vrijednosti u Zadarskoj županiji


Nakon što pred ljeto obično dobijemo listu najvećih tvrtki u Hrvatskoj u suradnji Fine i nekih od gospodarskih časopisa ili institucija, na jesen stižu podaci o – najboljima. Najveći nisu uvijek i najbolji, a kao mjerilo “boljitka” u ovim se analizama uzima novostvorena vrijednost. Dakle, koliko su tvrtke stvorile dodane vrijednosti kroz godinu. Taj kriterij automatski eliminira gubitaše, ali i pojedine krovne ili matične tvrtke velikih korporacija, kroz koje se s minimumom radnika iskazuje značajan dohodak i dobit. Naime, novostvorena vrijednost odgovara bruto dobiti tvrtke i svim isplaćenim bruto plaćama i drugim naknadama zaposlenicima.
Ova nam je godina u zemlji preme tome neobična, a što je vidljivo iz izdanja 500 najboljih kojeg su plasirali Lider i Bisnode, jer lani smo imali državnu intervenciju glede zaduženja u švicarskim francima, pa su gotovo sve banke iskazale gubitak i nema ih na popisu. Iz istog razloga novostvorena vrijednost u godini 2015., koja je godina izlaska iz krize, ispala je manja od prethodne. No, ako gledamo kretanje izolirajući taj bankarski segment, godina je bila uspješna.
Prethodna činjenica razlogom je da u pregledu takvih tvrtki u prethodnoj godini u Zadarskoj županiji imamo dvije posebnosti: nema OTP banke i prva zadarska tvrtka uspjela je “upasti” u prvih 50 stvaratelja nove vrijednosti u zemlji.
Tankerska plovidba Zadar umjesto na 93. mjestu godinu prije sada je završila na 45. mjestu, sa 30,6 milijuna eura novostvorene vrijednosti, od oko 143 milijuna eura prihoda uvećanih lani za gotovo 40%, u čemu ipak bitno mjesto uzima prodaja broda Alan Veliki. Time je iskazana dobit od 15,5 milijuna eura. Izvoz je najveća zadarska tvrtka imala na gotovo 100 milijuna eura.
 Potom dugo nema nikoga iz Zadarska županije, kao manje-više iz većine drugih izvan dominantnog Zagreba, a na 108. mjestu u zemlji je Turisthotel s 15,3 milijuna eura novostvorene vrijednosti, od oko 28 milijuna eura prihoda, čemu je kumovala dobit od preko 9 milijuna eura i isplate za 466 zaposlenih na bazi sati rada.
LTH Metalni lijev Benkovac izbio je na treće mjesto u Zadarskoj županiji, odnosno 155. mjesto u zemlji, s oko 11 milijuna eura novostvorene vrijednosti, od gotovo 36 milijuna eura prihoda sa oko 6 milijuna eura dobiti i gotovo 400 zaposlenih. Uostalom, dobitnici su nagrade HGK – Gospodarske komore Zadar za takvo poslovanje.