Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dvojica Zadrana prijavljena zbog bombi na Poljudu

10.11.2010. 23:00
Dvojica Zadrana prijavljena zbog bombi na Poljudu


Dvojica torcidaša sa zadarskog područja, Ivan Oreč (38) i Stipe Brčić (22), uhićeni su jučer poslijepodne zbog sumnje da su potkraj utakmice između Hajduka i Hrvatskog dragovoljca, koja se igrala na splitskom Poljudu, ispod sjeverne tribine stadiona bacili dvije bombe, koje su eksplodirale na betonskom podu šetnice ispod sjeverne tribine.
Nanon četrdesetak obavijesnih razgovora, od kojih osam s osobama sa zadarskog područja, i 15 poligrafskih ispitivanja, splitska policija u koordinaciji s MUP-om i djelatnicima PU zadarske uspjela je otkriti počinitelje, koji su temeljem naloga istražnog suca Županijskog suda u Zadru, prepraćeni u splitski Istražni centar.
– Provodeći kriminalističko istraživanje policajci su došli do saznanja i materijalnih dokaza te utvrdili postojanje osnovane sumnje da su dvojica prijavljenih 30. listopada počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom na štetu Javne ustanove “Športski objekti Split” iz Splita – izvijestili su iz PU splitske koja navodi kako su oni tada pod tribinu na stadionu, gdje je bilo oko četiri tisuće gledatelja, bacili tri improvizirane eksplozivne naprave od kojih su dvije eksplodirale. Od posljedica eksplozije srećom nitko nije stradao, no na okolnim su poslovnim prostorima popucali izlozi, a šteta se još utvrđuje.
Zadarski policajci su pretražili domove dvojice navijača nakon čega su u stanu mlađega pronašli jednu ulaznicu s utakmice NK Hajduk – NK Hrv. Dragovoljac od 30. listopada 2010., automatsku pušku 7,62 milimetara, lovačku pušku marke IŽ 16 mm, jedan zatvarač za pušku M-48, jedan zatvarač za PAP pušku i pripadajuću udarnu iglu, 50 komada streljiva za lovačku pušku, 25 metara sporogorućeg štapina i 1.523 komada streljiva vojnog podrijetla, pa je protiv njega podnesena i kaznena prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih stvari.
“Vatreno” navijanje dvojicu torcidaša moglo bi dvojicu torcidaša “spremiti” iza rešetaka i do pet godina.