Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ne zavara nas Rijekina kriza jer svi smo u problemima

10.11.2010. 23:00
Ne zavara nas Rijekina kriza jer svi smo u problemima


Neki se bore za ostanak, neki nemaju novaca, neki imaju nekih drugih poteškoća, tako da nas ničija kriza ne treba zavarati – kaže Pezo
Odnos na relaciji Stanovi – Poljud često je bio mnogo više od onoga što ide u kategoriju suradnje. Zadar i Hajduk ne skrivaju obostrane simpatije, a to je itekako očito ako se pogleda igrački kadar obje momčadi. Uz Zadrane koji su, više ili manje uspješni, u dresu Hajduka, na Stanovima su uglavnom oni Splićani koji (još uvijek) nisu dočekali svoje mjesto pod poljudskim suncem. Jedan od tih igrača je Toni Pezo (1987.), zadnji vezni, koji je iz Hajduka u Zadar na posudbu došao pred početak sezone. Dalibor Zebić je od prvog dana priprema govorio o Pezi kao željenom pojačanju. Na kraju je Zebić i dočekao splitskog veznjaka.
– Zebić je sigurno najzaslužniji što sam došao u Zadar – kaže Pezo iza kojeg su ove jeseni promjenjive igre. Pezo je izraziti defanzivac, a takvi igrači, s obzirom da igraju u veznoj liniji od koje prosječni gledatelj uglavnom očekuje kreativnost prema naprijed, često ostanu bez pravog vrednovanja ostvarenog na terenu.
– Imao sam nekih problema s ozljedom tako da mi je trebalo određeno vrijeme za povratak u formu i sada je sve u redu. Odigrao sam nekoliko utakmica u kontinuitetu. Bilo je boljih i lošijih utakmica i sigurno je da momčad i ja kao pojedinac uvijek možemo bolje.
Gračan i Scoria
Dinamo je odavno prošao uz dojam da se Zadar nepotrebno prepao “modrih”. U Maksimiru se moglo izvući i više od, nazovimo to tako, časnih 0:1.
– Da smo čvršće i odlučnije ušli u utakmicu mogli smo izbjeći poraz. Dinamo je naš loš početak iskoristio i rano poveo, a kada smo shvatili da možemo barem do boda, već je bilo kasno. Imali smo neke prilike i na kraju možemo žaliti što nismo napravili više na toj utakmici. Zagrepčani su potpuno pali u drugom poluvremenu, pa smo mi bili ti koji smo u jednom trenutku dominirali. Šteta što razdoblje dobre igre nismo uspjeli naplatiti pogotkom.
Premda je Rijeka kvalitetom daleko od Dinama utakmica protiv momčadi s Kantride bit će za Zadrane znatno teža od dvoboja sa Zagrepčanima. Protiv Riječana časna će biti samo pobjeda.
– Rijeka je u problemima, ali to ne znači previše. Uostalom, gotovi svi klubovi u Prvoj HNL imaju problema. Neki se bore za ostanak, neki nemaju novca, neki imaju nekih drugih poteškoća tako da nas ničija kriza ne treba zavarati.
Riječane od ovog tjedna vodi Elvis Scoria koji je na klupi zamijenio Nenada Gračana. Iza Scorije je nekoliko vrlo uspješnih trenerskih poslova. Između ostalog, veliki trag pulski je stručnjak ostavio i na Kantridi.
– Scoria u tako kratkom vremenu ne može puno toga promijeniti i mislim da ta rošada na klupi neće imati značajniji utjecaj na utakmicu. Najvažnije je ono što se bude događalo na travnjaku i u tom dijelu moramo biti pravi. Ove sezone smo već pokazali da kod kuće možemo igrati strpljivo i čekati pogrešku protivnika. Taj pristup bismo trebali ponoviti i protiv Rijeke.
Rijeka i Varaždin
Rijeku je teško odvojiti od Varaždina. Dakako, ne u geografskom smislu već u kontekstu onoga što Zadar očekuje u tjedan dana. Naime, nakon Rijeke na Stanovima će u 16. kolu gostovati Varaždin. Šest bodova iz te dvije utakmice gurnulo bi Zadar prema sigurni(ji)m prvoligaškim vodama.
– S obzirom da je na ljestvici razlika između petoplasiranog Varaždina i 14. Šibenika nevelikih devet bodova jasno je da se s dvije pobjede može napraviti odličan posao. Međutim, to su samo naše želje koje na terenu neće biti lako preoblikovati u stvarnost. Za sada Varaždin treba pustiti po strani i razmišljati isključivo o Rijeci.


Tragom Marina Ljubičića


Pezo još čeka trenutak kada će u dresu Hajduka dobiti priliku na dužee razdoblje. Ugovor sa Splićanima odveo ga je i na nekoliko posudbi s kojih se kući nije vraćao praznih ruku. Tako se iz Zrinjskog (Bosna i Hercegovina) vratio s osvojenim Kupom, a s Tiranom je osvojio titulu prvaka Albanije. Za to vrijeme matični Hajduk zaslužio je (samo) jedan trofej (Kup). Zadru je Pezo na raspolaganju još četiri utakmice, odnosno do kraja polusezone nakon čega se nada novom pokušaju na Poljudu.
– Sada su mi najvažnije utakmice koje me očekuju u Zadru i o Hajduku ne razmišljam. Znam samo da dobrim igrama Zadra i ja mogu profitirati kada je riječ o želji da se vratim u Hajduk – kaže Pezo.
U Hajduku su trenutačno tri igrača koji su prošli mlađe kategorije Hajduka, a koji su se usavršavali na Stanovima. Riječ je o Goranu Jozinoviću, Mateju Jonjiću i Marinu Ljubičiću koji, baš kao i Pezo, igra na poziciji zadnjeg veznog.




Prije odmora triput domaćini


Do kraja jeseni Zadar očekuju još četiri utakmice, od čega tri na Stanovima. U subotu 13. studenoga (16 sati) u Zadar dolazi Rijeka, a 20. studenoga stiže Varaždin. U 17. kolu (27. studenoga) slijedi gostovanje kod Karlovca, a prije dugog zimskog odmora Zadar će, 4. prosinca, biti domaćin Slaven Belupu.