Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nevin proveo sto dana u zatvoru

10.11.2010. 23:00
Nevin proveo sto dana u zatvoru


Sudsko vijeće zaključilo je da opožarena površina od 20 metara četvornih, koju je Brkić priznao, nije obuhvaćena optužnicom, niti je utvrđena, što je potvrdio i lugar Zdenko Knežević, dok je Krešimir Surać posvjedočio da je u vrijeme prvog požara on bio s njim
Ja ne znam zašto sam 100 dana proveo u zatvoru kada ništa nisam napravio, jedino je što je prije izricanja presude na Županijskom sudu u Zadru imao za dodati 37-godišnji Zoran Brkić iz Murvice Gornje, nakon čega je i oslobođen krivnje zbog potpaljivanja dvaju požara na području Poličnika prije tri godine.
Brkića se optužnicom teretilo za podmetanje dva požara nedaleko od Poličnika i to 26. i 27. srpnja 2007. godine, nakon čega su se ti požari, nošeni jakim vjetrom, rasplamsali i ugrozili kuće. Tijekom dokaznog postupka Brkić se branio šutnjom, a u istrazi je negirao bilo kakvu vezu s požarom od 26. srpnja. Priznao je, međutim, da je sutradan, 27. srpnja, šibicama zapalio manji požar nedaleko od svoje štale, no da smatra kako nije kriv i kako time nije ugrozio nikoga, pa tako ni kuće u tom mjestu. Upravo to priznanje tužiteljstvo je držalo kao nedvojbeni dokaz da je Brkić krivac za oba požara, no sudsko vijeće je našlo kako iskaz svjedoka Zdenka Kneževića, tamošnjeg lugara, te Krešimira Suraća, automehaničara, ide u prilog Brkićevoj nevinosti.
– Nema dokaza niti indicija da je optuženik počinio djela koja mu se stavljaju na teret. Požar koji je na inkriminiranom mjestu iz optužnice nastao 26. srpnja on negira, a iz iskaza svjedoka Krešimira Suraća proizlazi da je u to vrijeme on bio s njim u garaži gdje su servisirali njegov kamion, obrazlažući oslobađajuću presudu, rekao je predsjednik sudskog vijeća Boris Radman napomenuvši kako iskaz lugara Kneževića oslobađa Brkića krivnje za požar koji je na istom području izbio dan kasnije. Naime, Knežević, koji je upravo i dojavio vatrogascima za požar, ispričao je kako je vatra na tim pozicijama ostala tinjati te da postoji velika vjerojatnost da se ona sutradan razbuktala ponovno. Kazao je i kako Brkića poznaje, no da obilazeći požarište taj dan nije vidio ni njega, a niti neku drugu osobu na koju bi pala sumnja da je požar potpalila. Što se tiče opožarene površine koju Brkić priznaje, prema Kneževićevim procjenama ona je obuhvaćala svega 20-ak metara četvornih i prije nego što je mapa opožarenog prostora pokazana Kneževiću, ta lokacija nije ni bila ucrtana kao opožarena. Naime, policajci su obavili očevid samo 26. srpnja, a sve opožarene površine nastale 27. srpnja unesene su naknadno u mapu bez provedenog očevida. Stoga, sudac Radman je i tu činjenicu uzeo u obzir pri izricanju presude, jer iz nje proizlazi da površina od 20 metara četvornih iz priznanja nije niti ušla u spis, pa stoga nije ni bila obuhvaćena optužnicom.
Nakon oslobađanja od svake krivnje Brkić je u sudskom hodniku još jednom prokomentirao kako je nevin proveo u zatvoru 100 dana, da je time obilježen i da mu je samim sudskim postupkom nanesena nepovratna šteta i ukaljan ugled, a posebice u tako malom mjestu kao što je Murvica Gornja u kojoj živi.
Na ovu nepravomoćnu presudu nezadovoljne strane imaju pravo žalbe.