Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Potrošačka groznica trese Zadar – otvorena Supernova (FOTOGALERIJA)

10.11.2010. 23:00
Potrošačka groznica trese Zadar – otvorena Supernova (FOTOGALERIJA)


Hoće neće, hoće neće, …ipak hoće! Točno u 15,38 komisija Grada Zadra kojoj je na čelu Goran Lovrinov, dala je dozvolu da se kupci i posjetitelji pripuste u novi zadarski trgovinski centar Supernova. Supernova je danas službeno otvorila vrata iako tehnička komisija nije izdala uporabnu dozvolu, a kako nam je rekao Lovrinov, dozvola će biti napisana danas.
Neslužbeno doznajemo da je između pet tzv. ozbiljnih zamjerki na objekt Supernove komisija posebno istaknula prostor trgovine Spar. Međutim u upravi Supernove kažu da će Spar će svojim kupcima otvoriti vrata tek u prosincu. Ipak, komisija izdaje dozvolu za cijeli objekat, a ne pojedinačno, pa će biti zanimljivo vidjeti njen sadržaj ako bude dostupan javnosti. Doslovce preko noći, potvrdio nam je direktor Supernove Grgur Jolić, Institut „Hrvoje Požar” je dostavio eleborat ili studiju o energetskoj učinkovitosti objekta na čemu je, također inzistirala tehnička komisija iako Jolić kaže da je ona već bila unesena u glavni projekt.
Podsjetimo se, zadarska Supernova najveći je trgovinski centar ove vrste u Dalmaciji. Njegovu izgradnju od početka je pratilo veliko zanimanje javnosti, osobito kad je nastao spor sa izvođačem radova tvrtkom Foedus gradnja iz Zagreba. Prema riječima Grgura Jolića Foedus je za 135 milijuna kuna trebao, još u lipnju, izgraditi cijeli objekat, pa su u Supernovi, nako otkazivanja suradnje s Foedusom, prišli ponovnom sklapanju aražmana s izvođačima radova. Aranžan je sklopljen na 57 milijuna kuna kako bi se projekt završio na vrijeme. U međuvremenu Trgovački sud u Zadru naložio je Granit Vrkiću, inače formalnom investitoru gradnje Supernove, deponiranje 37,4 milijuna kuna kod Erste banke u Zadru koji se ne smiju isplatiti do okončanja spora. Da slučaj zadarske Supernove preraste u pravu graditeljsku sapunicu pobrinula se rašomonijda oko tehničkog pregleda, pa su u Supernovi čak dva put u posljednjih mjesec dana otkazivali svećano otvaranje. Naime, gradska komisija nije htjela izići na teren bez pripremljene dokumentacije. Iako su u Supernovi govorili da je dokumentacija spemljena u čak 500 registara pribavljena u posljednjih čas zahvaljujući kooperantima, jučer smo doznali da je administrativna osoba zadužena za taj posao, dala ili dobila otkaz pa se dokumentacija nije niti mogla na vrijeme predati gradskoj komisiji.
Zadar je Supernovom dobio još jedan velebni trgovinski centar u kojeg su se smjestili poznati strani brandovi, ali i trgovine i poslovni prostori zadarskih poduzetnika. U 72 poslovna prostora smjestili su se poznati trade-markovi New Yorker, Peek & Cloppenburg, Humanic, Müller, Deichmann, Benetton, S. Oliver, Duglas, DM. Najvažnije da će se u Supernovi otvoriti čak 700 novih radnih mjesta. Otvorenje Supernove pratilo je do sad neviđeno zanimanje građana, pa je jučer ovaj trgovinski centar posjetilo nekoliko tisuća građana. U Supernovi su za njih pripremili besplatnu hranu i piće, ali je očito da je program otvaranja prilično reduciran jer se nije sa sigurnošću moglo znati hoće li tehnička komisija dati zeleno svjetlo.