Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Predaja zahtjeva do 20. studenog

10.11.2010. 23:00


Do sad su i studenti koji nastavljaju stipendiranje svaki put prilikom prijave na natječaj s Općinom sklapali ugovor o stipendiranju, a od ove godine studenti sklapaju jedinstveni ugovor koji traje cijelo vrijeme studiranja, kazao je Lončar
Kao i prethodnih godina Općina Poličnik i ove je godine objavila javni natječaj za stipendiranje studenata s područja svoje općine u akademskoj godini 2010./2011. Natječaj je objavljen početkom mjeseca, a rok za podnošenje prijava je 20. studenog, do kada svi studenti koji udovoljavaju zadanim kriterijima na adresu Općine trebaju dostaviti svoje prijave s kompletnom dokumentacijom.
Općina će i ove godine studente stipendirati u iznosu od 500 kuna mjesečno, a kako pojašnjava načelnik Davor Lončar, ovaj put će se primijeniti novi model potpisivanja ugovora sa studentima.
– Do sad su i studenti koji nastavljaju stipendiranje svaki put prilikom prijave na natječaj s Općinom sklapali ugovor o stipendiranju, a od ove godine studenti sklapaju jedinstveni ugovor, koji traje cijelo vrijeme studiranja. Zato će studenti koji ove godine sklope ugovor o stipendiranju, iduće godine za nastavak stipendiranja trebati priložiti samo dokaz o redovnom upisu u višu godinu i tako nastaviti svoje pravo na stipendiju, kazao je Lončar, naglasivši da je Općina prošle godine stipendirala 68 studenata te da je za ovu akademsku godinu iz proračuna za stipendije predviđeno 300 tisuća kuna.
Također je naglasio da su prošle godine svi prijavljeni studenti bili i stipendirani, a zasad je pristigao tek jedan zahtjev pa je još uvijek teško predvidjeti koliko će studenata biti prihvaćeno i hoće li biti odbijenih zamolbi.
Kako je navedeno i u objavljenom natječaju, pravo za dobivanje studentske stipendije imaju studenti koji su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području općine Poličnik najmanje posljednih pet godina, ako imaju status redovnog studenta, a nemaju odobrenu stipendiju ili kredit od strane drugog subjekta, ako upisuju preddiplomski studij ili diplomski stručni studij i nisu stariji od 25 godina, odnosno 27 godina, ako upisuju diplomski studij, ako prethodno nisu koristili stipendiju za isti stupanj i studijsku godinu obrazovanja, čiji prosjek ocjena svih predmeta završnog razreda srednje škole uključujući i maturu iznosi najmanje 3,5 (ako su upisali prvu godinu studija), te čiji prosjek ocjena svih položenih ispita tijekom studija iznosi najmanje 2,5 (ako upisuje višu godinu studija. Kriteriji na temelju kojih se vrši odabir kandidata za dodjelu stipendije jednaki su kao i prethodnih godina, a podrazumijevaju opći uspjeh u prethodnoj godini školovanja (za studente prve godine i uspjeh tijekom srednjoškolskog školovanja, ako su bili oslobođeni završnog ispita), sudjelovanje na natjecanjima, objavljeni radovi ili priznati patenti i izumi, osvojene nagrade, upis na neku od umjetničkih akademija te socijalno-materijalno stanje.