Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Rohatinski: Srljamo u katastrofu

10.11.2010. 23:00
Rohatinski: Srljamo u katastrofu


Na putu smo da stignemo na put izlaska iz krize, rekala je Jadranka Kosor, dok je Željko Rohatinski rekao kako čelnik Europske središnje banke ni približno nije optimističan oko ekonomskog napretka Hrvatske
Premijerka Jadranka Kosor na jučerašnjem savjetovanju ekonomista u Opatiji bila je dosta optimistična, pa je poručila da smo “na putu da stignemo na put izlaska iz krize”, pobrojala je dostignuća Vlade u reformama i približavanju EU pod njenim vodstvom, te na kraju poručila i da nam za izlaz iz krize ne treba MMF, nego tek nacionalni konsezus oko ključnih pitanja. Dodala je da je u ovakvim uvjetima teško raditi proračun jer gotovo da nema korisnika koji nije tražio više ili čak enormno više. No, guverner HNB-a Željko Rohatinski, koji je ipak došao u Opatiju, iako nije aktivno sudjelovao na savjetovanju, jučer je novinarima otkrio da čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet ni približno nije tako optimističan glede ekonomskog napretka Hrvatske. Štoviše, prenio je Rohatinski, Trichet mu je u sklopu njihova zadnjeg redovnog sastanka poručio da u ovakvim uvjetima – zemlja ide ravno u katastrofu.
– Na redovnom godišnjem sastanku predsjednika ECB-a sa mnom, kao guvernerom središnje banke zemlje kandidata, Trichet je kazao da s ovakvim rastom jediničnih troškova rada i fiskalnog deficita, u kombinaciji sa stabilnim tečajem, zemlja ide ravno u katastrofu. Katastrofa je možda presnažna riječ, ali je smjer, trend kretanja jasan, upozorava Rohatinski, dodajući da Trichet pritom nikako ne misli da treba mijenjati tečaj. Poruku čelnika ECB-a, kaže, još nije stigao prenijeti Vladi, nije bilo prilike, budući da već dulje vrijeme s Vladom nije u kontaktu. Kao i Rohatinski, sličan problem navodno ima i misija MMF-a, koja se nalazi u redovnom posjetu Hrvatskoj, ali ne može do premijerke, ni ministra financija.
Rohatinski naglašava kako, obzirom na stupanj euriziranosti ukupne ekonomije, te visinu vanjskog i valutno indeksiranog domaćeg duga, stabilan tečaj nema realnu alternativu. Dodaje da još možda godinu dana možemo ovako izdržati, jer novca vani ima, no upozorenje iz ECB-a valja ozbiljno shvatiti jer prijeti potpuni gubitak konkurentnosti sa svim mogućim implikacijama.
I Željko Lovrinčević, premijerkin osobni savjetnik, premetnuo se u kritičara Vladine sporosti u provođenju programa gospodarskog oporavka koji je sam pisao. Dok premijerka poziva na konsenzus, Lovrinčević kaže da u ovim uvjetima tražiti “konsenzus svih sa svima nemoguća misija”, te da Vlada mora donositi odluke, preuzeti odgovornost.
– Ili ćemo se sami fiskalno prilagoditi, ili će doći do nekontroliranog prilagođavanja, a to znači: rušenje tečaja ili aranžman s MMF-om, kazao je. On vidi da će javni dug do kraja mandata ove Vlade narasti na 57 posto BDP-a, a inodug na 103 posto BDP-a. Šuker je pak poručio neka svi pogledaju što je dolazak MMF-a značio za plaće i nacionalne valute nekih zemalja u koje je došao.
Premijerka Kosor je ipak uvjerena da će prijedlog proračuna za 2011. godinu proći (iako navodno još nije postignut dogovor s koalicijskim partnerima), te da će izbori biti redovni. Pozvala je sve na politički konsenzus oko temeljnih ciljeva, pogotovo u gospodarstvu.