Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kalelarga se preselila u Supernovu

10.11.2011. 23:00
Kalelarga se preselila u Supernovu


Dnevno imamo preko 11 tisuća posjetitelja, koji se vikendom penje i na preko 14 tisuća, a u prvih godinu dana ostvarili smo promet od 300 milijuna kuna. Prateći registarske oznake zamijetili smo da smo priznati i u regiji te da smo se uistinu nametnuli kao “šoping destinacija”, kazala je Iva Surić


Iako se o vraćanju života na Poluotok već predugo govori, oni kojima je stalo do stare gradske jezgre i dalje se bezuspješno bore. Suvišno je govoriti da je ovdje riječ o masovnom zatvaranju poslovnih objekata, mahom trgovina, što rezultira sa sve više napuštenih poslovnih prostora. Razlog tome je orijentacija građana prema trgovačkim centrima gdje je kupcima sve dostupnije i gdje su im, uz besplatno parkiralište, na jednom mjestu na raspolaganju različite usluge.
Klizalište i restoran
Mnogi će se složiti da je ovaj kronični problem Poluotoka osobito izražen u posljednjih godinu dana, točnije od otvorenja novog trgovačkog centra Supernova. Jer, upravo su se u ovaj centar preselile brojne trgovine s Poluotoka, što je dodatno ubilo nadu u budući život među spomenicima zadarske kulturne baštine. Kako doznajemo u razgovoru s Ivom Surić, voditeljicom centra Supernova, među ukupno 79 prodajnih mjesta u centru, samo još jedno nije iznajmljeno.
– Trenutačno je u centru samo jedno slobodno prodajno mjesto, za koje imamo preko 40 potencijalnih zakupaca. No namjera nam je upotpuniti ga nekim potpuno novim sadržajem. Također, u pripremi je i otvorenje restorana u kojem bi posjetitelji mogli pojesti nešto brzo i kvalitetno, a otvorenje planiramo prije sljedeće ljetne sezone, kazala je Surić, najavivši također da već 15. studenog slijedi otvaranje klizališta, što će Zadranima pružiti jednu potpuno novu atrakciju.
Voditeljica je podsjetila i na to da je Supernova u doba najveće krize otvorila 570 novih radnih mjesta te je ovom prilikom demantirala i česte navode oko toga kako je ovdje zapravo riječ tek o fiktivnim radnim mjestima, s obzirom na to da su se otvorenjem trgovina u ovom centru zatvorile iste na drugim lokacijama.
– Ovakve tvrdnje u malom dijelu mogu biti istina, s obzirom na to da je većina trgovina koje su u sastavu našeg centra prvi put u Zadru te njihovo otvorenje nije uzrokovalo zatvaranje iste radnje na drugoj lokaciji i time prelazak tih djelatnika s jedne lokacije na drugu. Upravo suprotno, ovdje je priliku za posao dobio nemali broj trgovaca koji su davno prije otvaranja Supernova centra izgubili svoj posao uslijed zatvaranja trgovina na Poluotoku ili nekim drugim centrima, naglasila je Surić.
U godinu dana 4,3 milijuna posjetitelja
S obzirom na to da Supernova danas slavi svoju prvu godinu postojanja u Zadru, Surić je istaknula da su vjerni kupci i posjetitelji najbolji rođendanski dar koji jedan trgovački centar može poželjeti.
– Prva godina rada među Zadranima ispunila je sva naša očekivanja. Uistinu smo zadovoljni, jer smo u jeku recesije otvorili trgovački centar koji svakodnevno bilježi porast posjećenosti i potrošnje. Zadrani su prepoznali isplativost i uštedu vremena koju ostvaruju dolaskom u Supernova centar jer sve mogu obaviti na jednom mjestu, kazala je Surić, istaknuvši da je u prvoj godini poslovanja zadarsku Supernovu posjetilo 4,3 milijuna posjetitelja, čemu je znatno pridonijela i ljetna sezona koja je, kako je kazala, bila fantastična.
Surić navodi da je ovakva situacija zapravo rezultat njihova vlastitog interesa da konstantno osluškuju potrebe građana i reagiraju u tom smjeru. U tom su smislu, kako je naglasila, primjerice, uveli su besplatnu autobusnu liniju vikendom, kako bi Supernova centar baš svima bio dostupan, a učestala su i raznorazna događanja za djecu i odrasle s neizostavnim darivanjem kupaca.
– Dnevno imamo preko 11 tisuća posjetitelja, koji se vikendom penje i na preko 14 tisuća, a u prvih godinu dana ostvarili smo promet od 300 milijuna kuna. Prateći registarske oznake zamijetili smo da smo priznati i u regiji te da smo se uistinu nametnuli kao “šoping destinacija”, istaknula je Surić.
Danas će Zadrani moći uživati u koncertu grupe Forum, a sutra u koncertu klapa Leut i Sol.


Mladen Malta: Prevelika ponuda, a premalo novca




Problem odumiranja Poluotoka koji je uzrokovan preseljenjem poslovnih objekata u trgovačke centre, komentirao je Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika Zadarske županije, navodeći da je sve to zapravo rezultat loše strategije razvoja trgovina u Hrvatskoj pa tako i u Zadru.
– Situacija je takva da imamo veliku ponudu, a premalo ljudi i premalo novaca što je rezultiralo općenitim padom prometa. Ovdje se zapravo radi o problemu na koji trgovci s Poluotoka trebaju smisliti odgovor. U tom smislu smo s Gradom Zadrom i TZ-om osmislili zimski projekt ‘Đir po gradu’, kojemu je cilj oživjeti Poluotok i u zimskim mjesecima. Osim toga, nedavno je oformljena i Udruga zadarskih trgovaca, koji imaju namjeru zajednički nastupati prema dobavljačima i na taj način ostvarivati određene rabate, kazao je Malta, naglasivši da su i nova radna mjesta u trgovačkim centrima, o kojima se uvijek govori kada se trgovački centri žele predstaviti u pozitivnom svjetlu, zapravo samo fiktivna.
– Potrebno je baviti se posljedicama tog masovnog zapošljavanja u trgovačkim centrima, odnosno zapitati se koliko je prodajnih prostora zatvoreno i koliko je radnih mjesta izgubljeno otvaranjem novih u trgovačkom centru, kazao je Malta.