Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pobjednice biennala Barbara Šarić, Morena Čonka i Marina Ćorić

10.11.2011. 23:00
Pobjednice biennala Barbara Šarić, Morena Čonka i Marina Ćorić


Na natječaj je do 1. listopada i zaključenja natječaja poslano sveukupno 621 fotografija od 131 autora. Drugi je stručni žiri, u sastavu Stanko Abadžić, Dalibor Martinis, Ljubica Srhoj-Čerina, Vinko Srhoj te Ivan Vekić, 18. listopada odabrao 56 fotografija od 34 autora za završnu izložbu


Barbara Šarić, Morena Čonka i Marina Ćorić pobjednice su natječaja 1. biennala hrvatske mlade fotografije. Odlučio je tako žiri u sastavu Stanko Abadžić, Dalibor Martinis, Ljubica Srhoj-Čerina, Vinko Srhoj i Ivan Vekić. Pobjednice, zajedno s još 34 autora s 56 fotografija bit će predstavljene na velikoj izložbi koja će biti otvorena idućeg tjedna, 15. studenog u 18 sati u Kneževoj palači.
Natječaj za 1. biennale hrvatske mlade fotografije otvoren je u lipnju ove godine u organizaciji studenata Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru te Galerije umjetnina Zadar. Radi se o studentskom projektu osmišljenom s ciljem afirmacije mladih hrvatskih fotografa, odnosno jačanja kvalitete nacionalne fotografske umjetnosti. Na natječaj su se mogli prijavljivati mladi od 18 do 30 godina, amateri i profesionalci, a fotografije su se slale elektroničkim putem te su eliminirane u dva kruga do zaključenja natječaja 1. listopada. Kruna natječaja je izložba koja će idućeg utorka biti otvorena u Kneževoj palači.
Na natječaj je do 1. listopada i zaključenja natječaja poslano sveukupno 621 fotografija od 131 autora. Prvi stručni žiri, u sastavu Antonija Mlikota, Vinko Srhoj, Nevena Štokić, za drugi je krug izabrao 173 fotografije. Između njih, drugi je stručni žiri, u sastavu Stanko Abadžić, Dalibor Martinis, Ljubica Srhoj-Čerina, Vinko Srhoj te Ivan Vekić, 18. listopada odabrao 56 fotografija od 34 autora za završnu izložbu u Kneževoj palači. Ovako velikim odazivom zadovoljni su i sami organizatori.
– Odaziv je dobar i iskreno doista smo mu se i nadali jer smo puno uložili u organizaciju i promidžbu Natječaja. Vjerujemo kako će za II. biennale odaziv biti još veći, rekao je Ivan Vekić, student Odjela za povijest umjetnosti i jedan od kreatora projekta.
Troškovi Biennala pokriveni su od strane pokrovitelja, Odjela za povijest umjetnosti, Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru i Savjeta mladih Grada Zadra.
S obzirom na odličan odaziv mladih fotografa, a kako organizatori kažu i kvalitetetu fotografija, 1. biennale hrvatske mlade fotografije neće biti posljednje.
– Budući da smo se odlučili za fotografski biennale, a ne anale, cilj nam je da se manifestacija održava svake druge godine. S obzirom da su fotografije stizale iz različitih krajeva Hrvatske, događaj je dosegao nacionalnu razinu onako kako smo i željeli. A kvaliteta fotografija koje će od idućeg utorka biti izložene doista je zadovoljavajuće visoka, što je bio i naš najvažniji cilj. Javnost će se u to moći uvjeriti od otvaranja izložbe, u utorak u 18 sati pa stoga pozivamo sve zainteresirane ljubitelje umjetnosti da dođu na otvaranje ili da posjete Kneževu palaču od 15. do 29. studenog koliko će izložba trajati. Za drugi Biennale, za dvije godine, svakako očekujemo potporu Grada i Županije, koje su ovoga puta izostale, zaključio je Vekić.