Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Trčat će se Paška alka

10.11.2011. 23:00
Trčat će se Paška alka


Paška alka će objediniti sve elemente projekta „Pag-srednjovjekovni grad” i ona će, uz ljetni karneval, biti najatraktivnije ljetno događanje u Pagu. Za vrijeme održavanja Paške alke sudionici natjecanja, ali i mnogi statisti nosit će srednjovjekovne odore


Pag ima dobro sačuvanu srednovjekovnu gradsku jezgru izgrađenu u 15. stoljeću koja je turistima vrlo zanimljiva, no kako bi se u toj jezgri i događalo nešto što je povezano s razdobljem srednjeg vijeka, počelo se raditi na velikom projektu pod radnim nazivom „Pag – srednjovjekovni grad”.
– Nositelj projekta je Centar za kulturu i informacije, a u ostvarivanje projekta, uz Grad, uključit će se i Turistička zajednica. Osnovni cilj je promjena slike o Pagu, jer se činjenica što je Pag srednjovjekovni grad do sada malo koristila. Ovim projektom obogatit će se turistička ponuda, a gosti će moći vidjeti kako je Pag izgledao u Srednjem vijeku, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Prvi korak u ostvarenju projekta „Pag – srednjovjekovni grad” je izrada srednjovjekovnih odora kakve su nosili gradski vijećnici, članovi gradske straže, alkari, mornari, a izradit će se i odjeća kakvu je nosilo plemstvo i puk. U ostvarenju projekta surađivat će se sa stručnjacima za srednjovjekovnu povijest, prije svega s prof. dr. Miroslavom Granićem sa Sveučilišta u Zadru koji je najbolji poznavatelj paške povijesti te s etnolozima. Uz izradu srednjovjekovnih odora obnovit će se i stare igre za koje su pronađena pravila. Konačan cilj projekta je obnoviti Pašku alku koja se u Pagu održavala u srednjem vijeku. Paška alka će objediniti sve elemente projekta „Pag – srednjovjekovni grad” i ona će, uz ljetni karneval, biti najatraktivnije ljetno događanje u Pagu. Za vrijeme održavanja Paške alke sudionici natjecanja, ali i mnogi statisti nosit će srednjovjekovne odore.
– Na ovom će se projektu raditi dulje vrijeme, vjerojatno dvije do tri godine, a do ljeta iduće godine imat ćemo dosta toga spremnog što će se moći pokazati turistima, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Povijesna dokumentacija potrebna za ostvarenje projekta „Pag – srednjovjekovni grad” prikuplja se u Državnom arhivu u Zadru, a već su pronađeni crteži većine odora kakve su se u srednjem vijeku nosile u Pagu. Na ljeto iduće godine javnosti će se predstaviti prva serija srednjovjekovnih odora, a najmanje jednom tjedno u tim će odorama paškom rivom, ulicama i trgovima šetati mladići i djevojke. Zahvaljujući ovom projektu Pag će se turistima prikazati kao grad koji ima bogatu povijest i bogatu tradiciju, a upravo na tome će se graditi nova slika Paga.