Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prvi izvoz daganja iz Novigradskog mora

10.11.2013. 23:00
Prvi izvoz daganja iz Novigradskog mora


Prva hrvatska dagnja iz Novigradskog mora putuje u Italiju. Prvi je to uopće izvoz ove poznate i priznate dagnje u inozemstvo. Riječ o dagnjama Trgovačkog obrta Dagnja i morska akvakultura Posedarje u vlasništvu Marijane Bolić iz uzgajališta u uvali Prdelj smještenoj nadomak zaseoka Otišina u Kruševu.
– Ovo je kažu prvi izvoz daganja iz Novigradskog mora. Izvoz daganja je u Italiju, a potom i u Austriju i Mađarsku. Kapacitet uzgajališta je 50 tona daganja godišnje, kazala je Bolić, pionirka izvoza školjaka sa zadarskog područja u države EU.
– Imamo dobrog i pouzdanog distributera tako da bi izvoz u obrtu Dagnja mogao biti glavni izvoz prihoda. Dakako, i za ostale uzgajivače daganja sa zadarskog područja. Naravno udruženi u jedan klaster s prepoznatljivom markicom i otkupnim centrom, predlaže Marijana Bolić rođena Beretin iz Radovina. 
Kad se zna kako Hrvatska sa svojih 1.185 otoka, otočića, hridi i grebena ima drugu po razvedenosti morsku obalu u Europi, dužine 4.398 kilometara, a nije u stanju ni dagnje proizvesti za vlastite potrebe, one se uvoze iz Italije i Španjolske, ovo je zaista pravi podvig hrabre i odvažne žene poduzetnice.
– Ovo je najstarije uzgajalište u zadarskom dijelu Jadrana, staro preko 20 godina. Prvi je vlasnik obitelj Ivice Karamarka. Potom je bilo u vlasništvu tvrtke Iglun Komerc d.o.o. Posedarje, odnosno Mladena Vukadina i Anke Bolić, moje svekrve. Od kad imam koncesiju uzgajalište je obnovljeno i shodno koncesiji prošireno, ističe Bolić.
Uzgajalište se nalazi nadomak ušća rijeke Zrmanje, voda je boćata i bogata planktonima. Strujanje mora je pogodno uzgoju daganja.
– Svi poznavaoci školjaka i gurmani tvrde kako su dagnje iz Novigradskog mora najbolje na Jadranu, slasne su i pune mesa.