Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Danas besplatan upis i pozivnice za radionice, izložbe, Američki kutak…

10.11.2016. 23:00
Danas besplatan upis i pozivnice za radionice, izložbe, Američki kutak…


Gradska knjižnica Zadar za danas je organizirala besplatan upis učenika prvog razreda srednjih škola i studenata prve godine preddiplomskih studija Sveučilišta u Zadru. Akcija se organizira u povodu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a upis je moguće ostvariti u Središnjoj knjižnici, svim ograncima i bibliobusima. Učenici srednjih škola pri ostvarivanju prava na upis moraju predočiti osobnu iskaznicu, đački pokaz ili neki drugi dokument kojim mogu dokazati da pohađaju srednju školu, dok je studentima dovoljna iksica.
– Akcija se, dakle, organizira prigodno, a htjeli smo da to bude nekako u nizu. Prvo smo stavili, u suradnji s Gradom Zadrom, besplatan upis za sve prvaše osnovnoškolce, a sada evo, i makar na jedan dan, za srednjoškolce i studente, kazala je Doroteja Kamber Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar. Kad je riječ o besplatnom upisu učenika prvih razreda osnovnih škola na području Grada Zadra zaključno s 31. listopada tu mogućnost iskoristila su 394 učenika, što je na razini prošle godine.
Približava se kraju i Mjesec hrvatske knjige, koji se obilježavao različitim programima. Bile su tu izložbe, radionice, među ostalim i vrlo uspješno gostovanje Pavla Pavličića. U Gradskoj knjižnici nastavljaju s uspješnim programima.
– Nastavljamo s informatičkim tečajevima za umirovljenike koje vode naši volonteri. Naime, pokrenuli smo mobilnu računalnu radionicu za koju smo nabavili laptope. Dio sredstava donacija je OTP banke, na čiji smo se natječaj prijavili. Budući da nam je prostor u Središnjoj knjižnici maksimalno iskorišten odlučili smo se za mobilne radionice, tako da startamo s Ogrankom Arbanasi, a onda idemo dalje, kaže ravnateljica Kamber Kontić najavljujući aktualan program robotike, koji će provoditi u suradnji sa Strukovnom školom Vice Vlatkovića. Naime, Gradska knjižnica Zadar već godinama ima uspješnu suradnju s američkim veleposlanstvom u Hrvatskoj, rezultat čega je Američki kutak koji se organizira u pet narodnih knjižnica u Hrvatskoj. Između ostalog ove godine je nabavljena oprema za program STEAM.