Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prava invalida “zagubljena” po ministarstvima

10.11.2016. 23:00
Prava invalida “zagubljena” po ministarstvima


Svake godine u povodu Europskog tjedna mobilnosti Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije organizira mapiranje prepreka na označenim pješačkim prijelazima.
Nakon održavanja ovogodišnje akcije pješački prijelazi koji su nisu prilagođeni za neometano kretanje osoba s invaliditetom prijavljeni su u Grad Zadar koji ih onda sređuje i prilagođava.
– Imali smo desetak mjesta, što prijava građana, što uočenih problema s naše strane. Grad Zadar je nakon naše prijave već započeo s radovima, od čega je jedan prijelaz u neposrednoj blizini prostorija naše udruge. U Gradu reagiraju na naše prijave, te moram izraziti zadovoljstvo njihovim reakcijama, kazao nam je Jozo Kasipović, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije. Napominje kako ima dosta mjesta gdje se ne može reagirati, poput mjesta u staroj gradskoj jezgri. No, i u tom slučaju se nađe neko rješenje. Problem se pojavio u novim zgradama kod Crvenih kuća, gdje su rubnjaci postavljeni previsoko, konkretno četiri centimetra, a trebali bi biti nula. U udruzi vjeruju kako će se ovaj problem uskoro riješiti.
Još prošle godine pokrenuta je inicijativa za organiziranjem besplatnog taksi prijevoza za članove Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.
– Dali smo inicijativu, a Zadarska županija je uzela na razmatranje. Naime, sredstava se uvijek planiraju unaprijed, tako da nismo ni očekivali pokretanje projekta u ovoj godini. Također, ne mora sve biti onako kako smo mi zamislili. Nama nije problem u gradu, jer ovdje već imamo organiziran prijevoz, no imamo problema s našim članovima diljem županije. Njima bi jako puno značilo ako bi imali organiziran prijevoz nekoliko puta mjesečno. Planiramo uskoro održati jedan sastanak s predstavnicima Županije. U svakom slučaju, inicijativa je pokrenuta i nadamo se da će zaživjeti, kazao je Kasipović dodajući kako grad i Županija pomažu koliko mogu.
– Udruga opstaje zahvaljujući njima, da nije njih mogli bismo komotno staviti ključ u bravu. Inače, sve naše udruge na razini države su pokrenule inicijativu da se nađemo zajedno s ministricom. Naime, naša prava se preklapaju s pet ministarstava, te je puno otvorenih pitanja. Bilo bi dobro kad bi unutar ministarstva imali svoj zasebni dio, mislimo kako bi se na taj način, a i donošenjem jedinstvenog zakona, puno naših problema riješilo, zaključio je Kasipović.