Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Satiričnim pjesmama nasmijavao probranu publiku

10.11.2016. 23:00
Satiričnim pjesmama nasmijavao probranu publiku


Emil Šprljan gostovao je u srijedu navečer u ateljeu Benini i još jednom potvrdio reputaciju vrsnog kantautora. Publika, okupljena u tolikom broju da taman ispuni prostor poznatog zadarskog okupljališta zaljubljenika u kulturu, sa svakom novom izvedbom bila je sve oduševljenija.
– Došao sam večeras ovdje na poziv gospođe Nevenke i ovom prilikom joj zahvaljujem. Pozdravljam sve ljubitelje dobre pjesme i pjesništva, kazao je na samom početku večeri Šprljan predstavivši potom svoje goste, Doroteju Ivanko, sina Šimu i Marka Maksana, inače pjevača grupe Zaratino.
Večer je Šprljan otvorio pjesmom “Zagorila šalša”, koja je, kako je kazao, izvorno američka, no prilagođena je ovom podneblju. Pa tako, kao ni bilo koja druga dalmatinska, ni ova pjesma nije prošla bez teće i komina. Nastavio je autor s onim što ga je cijeli život nosilo, francuskom šansonom. Predstavljajući sebe Šprljan je kazao kako je kao mlad emigrirao iz Vodica u Zadar, gdje mu se ipak više sviđa život, studirao je engleski i francuski te se cijelo vrijeme bavio glazbom.
Malo eksperimentiranja je pokazao u sljedećoj pjesmi u kojoj je obrnuo riječi na francuskom i hrvatskom, odnosno hrvatske riječi kako se izgovaraju na francuskom. Otpjevao je Šprljan i pjesmu Leonarda Cohena “The partizan”, posvećenu studentima koji su poginuli u prosvjedima 1968. godine. U pjesmi “Tvoja luda blizina” pratili su ga Dorotea Ivanko na flauti i sin Šime na defu.
Zadarski kantautor istaknuo je kako se cijeli život divi ženama koje se bore za ravnopravnost žena i muškaraca pa je i o tome nešto napisao, a na red je došla pjesma “Vedrana”. Poznat po britkosti humora najavio je Šprljan kako sljedeću pjesmu posvećuje osobi iz gimnazijskih dana Vladi Šljamoviću, kojeg su zvali Šljam. Naravno, u pozadini je priča o onima koji vladaju i šljamu koji radi, vječnoj borbi onih koji tlače i potlačenih. U svakom slučaju, barem smo se dobro nasmijali tekstom kojeg je, kako je kazao, nadrobio. Otpjevao je Šprljan, među ostalim, i romansu o Remetincu, ali i pjesmu “Ja sam Balkanac”, ironično istinitu priču o čovjeku koji je uvijek drugi, nikad prvi, koji krpa cestu dok dolaze turisti, itd… Bilo je tu još dosta Šprljanovih hitova, koje inače možete sve poslušati na YouTubeu.