Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarska analiza vode dobra, čeka se zagrebačka

10.11.2016. 23:00
Zadarska analiza vode dobra, čeka se zagrebačka


Vodu u Posedarju tijekom jučerašnjeg dana još nije bilo dozvoljeno piti jer nisu bili gotovi rezultati analize u Zagrebu, koji se očekuju danas.
Kako je rekao Tomislav Matek, direktor Vodovoda, analiza koja se može provesti u Zadru pokazala je da je sve u redu s vodom.
– Kako se ovdje ne mogu analizirati svi parametri, uzorci su poslani u Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar u Zagrebu i očekujemo rezultate analize. Čim dođu, obavijestit ćemo građane i medije, kazao je Matek.
O svemu je, prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju, Vodovod dužan izvijestiti Stručno povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji i mjesno nadležnu sanitarnu inspekciju.
U Ministarstvu zdravstva kažu da je zadarski Vodovod poduzeo sve zakonski propisane mjere u slučaju utvrđivanja nesukladnosti, a Stručno povjerenstvo zatražilo je svakodnevno obavješćivanje o mjerama koje se poduzimaju u vodoopskrbnom sustavu Općine Posedarje, sve do normalizacije vodoopskrbe na tom području.
– Stručno povjerenstvo i sanitarna inspekcija obaviješteni su o neprihvatljivom mirisu po nafti u vodi vodoopskrbne mreže u Posedarju, uzrokovano prodorom male količine boje u vodu, koja se koristila za bojanje cijevi u zasunskoj komori vodospreme Puzalo, Posedarje. Poduzete su popravne radnje vezane uz pražnjenje, čišćenje i ispiranje vodospreme i distributivne mreže, dodatno uzorkovanje od strane Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Zagreb. Stanovništvo je 8. i 9. studenoga 2016. godine obaviješteno putem mrežnih stranica Vodovoda o zabrani konzumiranja vode za piće i kuhanje do dobivanja rezultata analize vode, kojom se dokazuje da je ista zdravstveno ispravna, a zdravstveno ispravna voda je osigurana putem cisterni, stoji u pisanom odgovoru iz Ministarstva zdravstva.