Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Hasanbegovićeva stranka bez Zadrana

11.11.2019. 20:15


Na pitanje jesu li mu se na osnivanju nove stranke u Zagrebu pridružili i zadarski vijećnici, Zlatko Hasanbegović jučer je prekinuo telefonski razgovor. Na ovo očito neugodno pitanje, predsjednik novoosnovane sranke Blok za Hrvatsku nije imao adekvatan odgovor jer se njegova računica s bivšim vijećnicima Neovisnih za Hrvatsku, a koji sada djeluju kao nezavisni županijski vijećnici, očito promijenila.
Naime, Stipe Bjeliš i Mladen Meštrović smatrani su sigurnim Hasanbegovićevim članovina nakon što su bojkotirali sabor Brune Esih u Zadru te otišli na onaj Hasanbegovićev u Zagreb. Esih je, kao što znamo, tada u Zadru dobila još jedan mandat, a ono malo članova što je otišlo na Hasanbegovićev skup u Zagreb trebalo je biti okosnica njegove nove stranke.


Ostaje bez vijećnika u Zadru
Međutim, ni Bjeliš ni Meštrović nisu se pojavili na osnivačkom saboru, čime je Hasanbegović već u startu izgubio dvojicu županijskih vijećnika, odnosno mogućnost participiranja u Županijskoj skupštini u Zadru. To i činjenica da se na fotografijama sa osnivanja stranke ne vidi niti jedno lice iz Zadra dovoljan su pokazatelj da bivši HDZ-ovac i NHR-ovac ipak ne može računati na članstvo koje je smatrao sigurnim, nakon što je izbačen iz te stranke.
Odgovor na to zacijelo leži u činjenici da bi dvojici županijskih vijećnika ulazak u još jednu stranku bila prevelika politička blamaža te će, ukoliko i misle otići u Blok za Hrvatsku, zacijelo pričekati još neko vrijeme da ne bi ostavili dojam kako su odmah odletjeli u novo političko jato. Bjeliša smo jučer nazvali želeći provjeriti hoće li u Blok, no nije odgovorio, kao ni na naš upit. Nedavno nam je na isto pitanje pak odgovorio:


Stotinjak ljudi na osnivanju
– Ja i Meštrović smo nezavisni, dosta nam je više stranaka i sada ćemo na sjednicama Županijske skupštine podržavati sve što bude dobro i nema više potreba za novom strankom, kazao je Bjeliš koji je ipak znakovito, na pitanje hoće li se odazvati Hasanbegoviću na osnivanje nove stranke, poručio da će »sjesti i razgovarati«.
Očekivano je to, s obzirom da bi mu ovo bila već peta stranka nakon što je dosad već bio u HSP-u, HDZ-u, Mostu i NHR-u. U Županijskoj je skupštini bio u klubu Mosta i Akcije mladih, zatim u klubu nezavisnih vijećnika, pa u klubu NHR-a, a sada je opet nezavisni vijećnik. I to sve u samo dvije godine. Njegov kolega Mladen Meštrović ulaskom u Hasanbegovićevu stranku potpisao bi pak već – sedmu stranačku iskaznicu.
I dok oni razmišljaju hoće li potpisati još jednu stranačku iskaznicu, šef Bloka za Hrvatsku najavljuje okupljanje na desnici, vjerujući da osnivanjem nove stranke ima dovoljno potencijala za takav pothvat. No, sudeći prema broju okupljenih na osnivačkom saboru, teško da će mu ova misija poći za rukom budući da ih je na saboru bilo svega – stotinjak.




»Ja i Meštrović smo nezavisni, dosta nam je više stranaka i sada ćemo na sjednicama Županijske skupštine podržavati sve što bude dobro i nema više potreba za novom strankom


Stipe Bjeliš


Blok za Hrvatsku podsjeća na Pašalićev Hrvatski blok
Iako se prema prvim informacijama iz Hasanbegovićeva osnivačkog stožera u rujnu, njegova stranka trebala zvati »Narod i sloboda«, čini se da je njen osnivač ipak promijenio mišljenje nakon kritika da je zapravo riječ o sloganu nalik onima iz NOB-a. No, jednako tako može mu se zamjeriti da je mogao naći neko originalnije ime, s obzirom da naziv Blok za Hrvatsku podsjeća na stranku još jednog bivšeg HDZ-ovca, Ivića Pašalića, koji je osnovao Hrvatski blok. Stranka, međutim, nije dugo egzistirala, naprotiv, ugasila se kao još jedan neuspio pokušaj okupljanja desnice.
Naime, s političke je scene u Zadru i na razini države, ugašena već 2008. godine, samo nekoliko godina nakon njenog osnutka do kojega je došlo nakon što je Pašalić od Sanadera izgubio na izborima za predsjednika HDZ-a.