Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šah se vratio u Zadar

Autor:

10.12.2008. 23:00
Šah se vratio u Zadar

Foto: Adam VIDAS



Na ovogodišnjem turniru očekujemo da će sudjelovati preko 130 igrača iz jedanaest zemalja, od toga čak 20 velemajstora – rekao je predsjednik Šahovskog saveza Zadarske županije Stanislav Maroja
Međunarodno otvoreno prvenstvo Hrvatske u šahu za žene i muškarce održat će se u Zadru u hotelu Borik od 14. do 20. prosinca. Time se turnir, nakon što se šest godina održavao u Petrčanima, vratio u Zadar gdje se i počelo s njegovim održavanjem 1994. godine. Turnir organiziraju Hrvatski šahovski savez i Šahovski savez Zadarske županije, a glavni sponzori su Grad Zadar i Zadarska županija, rečeno je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji koju su održali članovi organizacijskog odbora turnira u hotelu Borik.
I ove godine će se održati A i B turnir te poseban turnir za žene, ako se prijavi više od deset šahistica. Na A turniru imaju pravo nastupa igrači s međunarodnim rejtingom većim od 2.300 elo bodova, a na B igrači s manje od 2.200 elo bodova. Igrači koji imaju između 2.200 i 2.300 bodova imaju pravo izbora sudjelovanja na A ili B turniru.
– Zadarski open je najveći open turnir u Hrvatskoj. O njegovu ugledu svjedoči podatak da je na njemu lani sudjelovala cijela muška hrvatska reprezentacija i veći dio ženske. Na ovogodišnjem turniru očekujemo da će sudjelovati preko 130 igrača iz jedanaest zemalja, od toga čak 20 velemajstora. Među najavljenim velemajstorima su i tri nekadašnja prvaka svijeta – Bojan Kurajica, Ognjen Cvitan i Hrvoje Stević, rekao je predsjednik Šahovskog saveza Zadarske županije Stanislav Maroja.
Ukupni nagradni fond iznosi 11.885 eura, s tim da je prva novčana nagrada na A turniru 2.500 eura. Novost ove godine jest da su organizatori kupili elektronske ploče, što će omogućiti praćenje partija uživo s prvih stolova na A turniru. Lani je internet stranica turnira za vrijeme njegovih trajanja posjećena više od 30.000 puta. Turnir će suditi Nenad Dorić, Mirjana Medić, a za informatički dio bit će zadužen Zvonko Juras.