Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Još se ne zna je li bilo propusta u prisluškivanju Antovića

Autor: Suzana Bandić

10.12.2009. 23:00
Još se ne zna je li bilo propusta u prisluškivanju Antovića


– USKOK je podnio žalbu protiv rješenja kojim je prihvaćen prijedlog obrane za izdvajanjem određenih dokaza prikupljenih posebnim izvidima te će o zakonitosti postupanja istražnog suca svoj stav izreći Vrhovni sud Republike Hrvatske – Antun Klišmanić, predsjednik Županijskog suda u Zadru
Vrhovni sud Republike Hrvatske u slijedećih nekoliko dana trebao bi donijeti odluku o kojoj ovisi sudbina zadarske obitelji Antović, oca Tomislava (45) i sinova Carlosa (24) i Alda (20) koji su prošli tjedan pušteni iz pritvora splitskog Istražnog centra, a koje USKOK-ova optužnica tereti zbog “dilanja” heroina, kokaina i marihuane.
Naime, na posljednjem je ročištu održanom prošli tjedan na Županijskom sudu u Splitu, branitelj najstarijeg Antovića, Željko Gulišija, od Sudskog vijeća zatražio izuzimanje transkripta praćenja braće Antović iz spisa jer su prema njegovom mišljenju oni pribavljeni na nezakonit način.
Kako neslužbeno doznajemo, prvotno je izdan nalog za praćenje oca, a kasnije se istraga proširila i na sinove pa je došlo do propusta kod petog naloga za proširenje istrage jer se preko očeva naloga prisluškivalo svu trojicu.
Ključna odluka Vrhovnog suda
– Sudsko je vijeće prihvatilo moj zahtjev za izuzećem spisa za koje ja smatram da su pribavljeni nezakonito. Riječ je o nalogu za praćenje sinova mog klijenta Tomislava Antovića, no, o odluci Vrhovnog suda ovisi daljnji tijek suđenja pa stoga za sada ne mogu ništa više reći – kazao je Željko Gulišija, odvjetnik Tomislava Antovića.
Iz Županijskog suda u Zadru jučer do zaključenja broja nismo uspjeli doznati koji je zadarski sudac radio u istrazi u slučaju oca i sinova Antović, a isto tako niti o njegovoj eventualnoj odgovornosti ukoliko se pokaže da je uistinu napravljen propust.
– USKOK je podnio žalbu protiv rješenja kojim je prihvaćen prijedlog obrane za izdvajanjem određenih dokaza prikupljenih posebnim izvidima te će o zakonitosti postupanja istražnog suca svoj stav izreći Vrhovni sud Republike Hrvatske – kazao je Antun Klišmanić, predsjednik Županijskog suda u Zadru.
Ukoliko Vrhovni sud prihvati rješenje splitskog Županijskog suda, Antovići bi se mogli naći na slobodi jer se njihova optužnica temelji upravo na spornom sadržaju dobivenom prisluškivanjem. Međutim, ukoliko bude suprotno, bit će vraćeni natrag u pritvor iz kojega su prošli tjedan pušteni nakon više od godine dana.
Sličan slučaj zabilježen je početkom ove godine na zadarskom Županijskom sudu
u postupku koji se vodio protiv petorke uhićene u akciji “Selo”, no tada su se na dokaze prikupljene prisluškivanjem Vrhovnom sudu žalili branitelji optuženika. Dokazi su kasnije prihvaćeni kao valjani, a u nastavku suđenja koristili su se kao ključni dokazi.
Cijeloj obitelji suđeno zbog droge
Podsjetimo, prema USKOK-ovoj optužnici njih se trojicu tereti zbog “dilanja” heroina, kokaina i marihuane u vremenu od kraja kolovoza do polovice studenoga prošle godine kada su i uhićeni. Tijekom tog vremena oni su bili pod tajnim policijskim nadzorom pa im se u optužnici navode čak 42 datuma u kojima su telefonski dogovarali preprodaju, a na teret im se stavlja i prodaja od 26.000 kuna. Prilikom uhićenja kod njih je zaplijenjena tek neznatna količina od 0,7 grama marihuane i jedan “joint” s 2,7 grama, a osim opijata, policija je kod njih pronašla i jedan pištolj s 19 pripadajućih metaka.
Inače, i otac i braća Antović, zadarskoj su javnosti poznati od ranije po sličnim djelima. Najmlađi Antović nedavno je na Županijskom sudu u Zadru oslobođen krivnje za isto kazneno djelo, a u tom mu se postupku pred Županijskom sudom u Zadru sudilo zajedno s majkom Meri Petani (43). Tijekom iznošenja svoje obrane ona je svu krivnju preuzela na sebe pa je Aldo krajem ožujka oslobođen, dok je ona osuđena na tri i pol godine zatvora koji trenutačno izdržava u požeškom zatvoru.