Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Plin dolazi u proljeće 2011.

Autor:

10.12.2009. 23:00
Plin dolazi u proljeće 2011.


Dovođenjem plina dobivamo jedan novi energent i istovremeno se oslobađaju određene količine električne energije za druge potpore, kaže Zrilić
Zadarski župan Stipe Zrilić potpisao je jučer u sjedištu tvrtke EVN AG Austria u Beču ugovor o prijenosu koncesije s društva EVN AG na društvo EVN Croatia Plin d.o.o. koje je u stopostotnom vlasništvu EVN AG.
Ugovor koji omogućuje nastavak plinskog posla u Zadarskoj županiji uz Zrilića potpisali su član uprave EVN AG Peter Layr i direktor EVN Croatia Plin d.o.o. Walter Krecht.
– Nama je energija ograničavajući faktor u razvoju. Ne samo nama u Zadarskoj županiji nego svima u Hrvatskoj. Dovođenjem plina dobivamo jedan novi energent i istovremeno se oslobađaju određene količine električne energije za druge potpore, izjavio je Zrilić i dodao kako je važna garancija austrijskih partnera za ispunjavanja obaveza njene kćerinske tvrtke.
Tijekom 2010. godine očekuje se ishođenje dozvole za obavljanje djelatnosti distribucije plina za prvu fazu plinofikacije dijela Zadarske županije (Zadra, Biograda i Benkovca), dok se puštanje u pogon može očekivati u proljeće 2011. godine. Ukupna investicija prve faze opskrbe plinom Zadarske županije teška je 182 milijuna kuna. U sklopu nje će se izgraditi distribucijski sustav duljine 388 kilometara.
Potpisivanje ugovora upriličeno je tijekom trodnevnog posjeta delegacije Zadarske županije sjedištu tvrtke EVN AG predvođene županom Stipom Zrilićem. Tome je prethodio posjet sjedištu tvrtke EVN AG gdje je zadarsko izaslanstvo upoznato s najvažnijim projektima EVN holdinga za zaštitu okoliša te projektom opskrbe plinom Zadarske županije. Zrilić je izrazio zadovoljstvo partnerstvom u ovome projektu, ali i nadu da će se plinofikacija odvijati prema planu. Dodao je kako se nada partnerstvu EVN tvrtke i u drugim projektima koji su u pripremi, primjerice u projektu sustava za zbrinjavanje otpada. Naglasio je kako u Zadarskoj županiji, ali i Hrvatskoj postoje predrasude prema modernim tehnologijama zbrinjavanja otpada, ali da uvijek treba pronalaziti najbolja rješenja i pratiti nove tehnologije.
Izaslanstvo Zadarske županije obišlo je i plinsko čvorište u Bečkom Novom Mjestu, koje je jedno od najvažnijih plinskih čvorišta plinske mreže ove tvrtke, toplanu na biomasu u Modlingu te centar za odnose s kupcima u tvrtci EVN koji brine o 18.000 kupaca plina, 2.300 kupaca struje i 4.600 kupaca grijanja. U Donjoj Austriji postoji ukupno 26 takvih centara za kupce za regionalnu brigu o kupcima.
 


Sjedište u Zadru


U siječnju iduće godine tvrtka EVN Croatia Plin d.o.o. osniva svoje sjedište u Zadru koje će se nalaziti u Ulici Hrvatskoga sabora. Voditelj ureda bit će Sieber Manfred.
– U prvoj fazi zapošljavat ćemo 15 ljudi, od kojih 12 njih iz Zadra i Zadarske županije. Surađivat ćemo s domaćim tvrtkama koje imaju potrebne certifikate, koje zadovoljavaju potrebne standarde kvalitete i budu cjenovno prihvatljive, rekao je Manfred.




 


Austrija ima novca


Predstavnik EVN AG Austria za Hrvatsku Ante Pavić izrazio je želju za nastavkom uspješne suradnje austrijske tvrtke sa Zadarskom županijom i Hrvatskom:
– Svjetska gospodarska kriza nije jako pogodila Austriju. Novca ima i austrijska vlada preko svojih kreditnih banaka i tvrtki poput naše želi ulagati u Hrvatsku.