Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Reciklirajmo zajedno

Autor:

10.12.2009. 23:00
Reciklirajmo zajedno


U Gradskoj knjižnici Zadar – ogranku Arbanasi, održana je jučer ekološko-kreativna radionica oslikavanja platnenih vrećica. Radionica na koju su se djeca s veseljem odazvala, organizirana je u sklopu projekta “Reciklirajmo zajedno”, koju u suradnji sa zadarskom “Čistoćom” i Gradskom knjižnicom, provodi udruga Eko Zadar.
– Radionice s osnovnoškolcima u sklopu projekta “Reciklirajmo zajedno”, odnosno kampanje izbjegavanja korištenja plastičnih vrećica provodimo već treću godinu za redom. Budući da plastične vrećice koristimo svi, a nepovratno uništavaju okoliš, ovim putem želimo djecu educirati o tome kako promišljenim ponašanjem, smanjenjem količine plastičnoga otpada te upotrebom platnenih vrećica postajemo mudri i odgovorni građani, istaknula je predsjednica Udruge Eko-Zadar Atana Grbić. Kreativne radionice oslikavanja vrećica održane su do sada u nekoliko zadarskih osnovnih škola, a nakon Gradske knjižnice, u sljedećoj godini, planira se i daljnji nastavak akcije.
– Odaziv djece na radionice je izvrstan i najviše nas veseli kada ih sretnemo u gradu s vrećicama koje su sami oslikali, kaže Grbić, naglašavajući kako su djeca, kada je očuvanje okoliša u pitanju, daleko više osvještena nego odrasli te svojim postupcima utječu i na ponašanje odraslih.
Tijekom radionice, voditeljice programa Atana Grbić i Jelena Ramov, djeci su najprije priredile power point prezentaciju, pokazavši im što se događa u prirodi kao posljedica korištenja i odbacivanja plastičnoga otpada u okoliš, a potom su podijelile platnene vrećice, koje je svatko od sudionika posebnim bojama za tekstil oslikavao motivima po vlastitoj želji.
Na kraju susreta, svima su podijeljene i slikovnice “Praktični savjeti eko mace”. Ova eko knjižica sadrži mnoge jednostavne i praktične savjete poput onih o zaštiti prirode i zdravoj prehrani, pravilnom odlaganju otpada, kao i mnoge druge, a dopunjena je i zadacima u kojima djeca mogu pokazati svoje znanje i vještine.
 


U svijetu samo jedan posto recikliranih vrećica


Kako su istaknule voditeljice jučerašnje eko radionice, procjenjuje se kako je godišnja svjetska potrošnja plastičnih vrećica između 500 i 1000 milijardi komada. Manje od jedan posto vrećica se pritom reciklira, a vrećicu je skuplje reciklirati nego proizvesti novu.
Korištenjem platnene vrećice, dodale su, tjedno uštedimo 6 plastičnih ili 24 mjesečno.