Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svijet na igraćim kartama iz XVII. stoljeća

Autor: Ivan Stagličić

10.12.2009. 23:00
Svijet na igraćim kartama iz XVII. stoljeća


U trezoru zadarske Znanstvene knjižnice kriju se mnogi dosad javnosti nepoznati biseri prošlosti. Jedan od njih svakako je i djelo francuskoga kartografa Pierrea du Vala (1619. – 16.83.) pod nazivom “Les Tables de Geographie, reduites en un Iev (Jeu) Geographie” ili geografske table pripravljene za geografsku igru. Riječ je o macu karata koje na prvi pogled izgledaju kao igraće, ali zapravo sadrže zemljopisne informacije iz sredine sedamnaestog stoljeća, točnije 1669. godine kad su izdane u Parizu. Karte su označene bojama francuskih karata, Afrika je pik, Azija je karo, Europa je herc, a Amerike tref. Svaki kontinent je prikazan na minijaturnoj karti, a na ostalim tablama se nalaze podaci o zemljama i pokrajinama s najvažnijim gradovima, ponekad popraćene i crtežima vladara.
Na omotu karata koji je nedavno restauriran u zadarskom Državnom arhivu vidi se da je ovo djelo bilo posvećeno Dauphinu, odnosno francuskom prijestolonasljedniku.
Na ovim kartama nema nikavih podataka o našim krajevima, no isti je autor načinio i kartu Dubrovačke republike, koja se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
Karte je pronašla Milenka Bukvić, kako nam je kazala, sasvim slučajnu, pretražujući depoe Knjižnice, a vjeruje da se u njima kriju još mnoga nepoznata nam blaga koja treba istražiti u budućnosti.