Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U Brod po prvu gostujuću pobjedu

Autor:

10.12.2009. 23:00
U Brod po prvu gostujuću pobjedu

Foto: Filip BRALA



Koliko god je Svjetlost favorit u ovom susretu, toliko smo svjesni da nisu superiorniji od nas i imamo pravo očekivati povoljan ishod na kraju te utakmice – reći će Petani
S pet pobjeda i tri poraza u prvenstvu košarkaši Borik-Puntamike imaju povoljnu situaciju pretposljednje ovogodišnje kolo koje ih vodi na teško gostovanje u Slavonski Brod. Svjetlost već godinama igra važnu ulogu u A-1 ligaškom natjecanju što potvrđuje uzastopnim sudjelovanjem u Ligi za prvaka. Vodeći se dosada odigranim utakmicama izvan Jazina, Puntamičanima šanse nisu prevelike, jer u pravilu ostanu “kratkih rukava”. No ako se “zeleni” vode izrekom da iznimka potvrđuje pravilo onda i tom gostujućem postu bi mogao doći kraj. Tom parolom se ravna i Teo Petani koji priželjkuje pothvat u Slavonskom Brodu, što bi došao kao šlag na kraju više nego uspješne polusezone.
– U Jazinama smo sve pobijedili i to nam pred svako gostovanje daje svojevrsno olakšanje i u Brodu nemamo što izgubiti, a možemo dobiti mnogo. No, mora se uzeti u obzir kako je ipak dosta lakše, unatoč imperativu pobjede, igrati na svom parketu. Ide nas šut u Jazinama što nije slučaj u gostima. Problem je više psihičke naravi, jer ne uspijemo zadržati kontinuitet dobre igre što uspijevamo na domaćem parketu. Da smo barem uspjeli onu prvu gostujuću u Trogiru pobijediti bila bi danas totalno drukčija priča o našim gostovanjima. Koliko god je Svjetlost favorit u ovom susretu toliko smo svjesni da nisu superiorniji od nas i imamo pravo očekivati povoljan ishod na kraju te utakmice – reći će Petani koji putokazom do pobjede u Brodu smatra igru koju su prezentirali protiv Dubrovnika.
– Kako smo odigrali protiv Dubrovnika trebamo i protiv Svjetlosti. Pogotovo tu mislim na našu obranu koja je vjerujem postala naš znak prepoznatljivosti. Za zadržati visoki intenzitet obrane potrebna nam je široka rotacija, a upravo to nam je nedostajalo u svim dosadašnjim gostujućim utakmicama. Protiv Trogira nam je nedostajao Mrva, u Dardi Olivari i Čakarun, dok su četvorica bila nespremna i nezaliječena. Zato sam optimist, jer nam se vraća Olivari i osim fibroznih Dražovića i Baždarića idemo na Svjetlost skoro s punim kapacitetom. Ako nas posluži šut uz već spomenutu čvrstu obranu onda imamo dobru šansu.
Osam kola je za vama s učinkom od pet pobjeda i tri poraza. Što je moglo biti bolje, a što gore?
– Ne možemo reći da smo nezadovoljni s dosad učinjenim, jer smo jedina momčad koja ima neokrznuta domaći teren. Treba se popraviti gostujući saldo i onda bi to bilo to. No uzimajući u obzir da smo imali dosta problema s ozljedama, onda smo napravili veliki pothvat s ovih pet pobjeda u što treba uračunati pobjede nad jakim Splitom, Šibenikom i Dubravom. Te momčadi će praviti velike probleme na svojim idućim gostovanjima, a mi smo s njima već razračunali. Nadamo se svi u klubu da ćemo zadržati Jazine neosvojivom tvrđavom, a uz to da ćemo se barem s jednog gostovanja vratiti veseli. S takvim scenarijem bi svi bili više nego zadovoljni – za kraj je kazao Petani.
 


Božićno vrijeme kupa


U HKS-u su ždrijebani parovi drugog kruga Kupa Krešimira Ćosića koji po tradiciji u prosincu preko tri preliminarna kruga dovodi do saznanja o sudionicima same završnice koja je predviđena za 19. i 20. veljače 2010. godine. Prvi krug je na rasporedu već 16. prosinca (srijeda), a u tom krugu će kao domaćini biti tri posljednoplasirane momčadi jesenskog dijela A-1 lige (zaključno s 9. kolom) koje će ugostiti A-1 ligaše koje nakon 9. kola budu zauzimale peto, šesto i sedmo mjesto. Četvrti par su ždrijebom formirali jedini preostali A-2 ligaši, riječki Torpedo koji u svojoj dvorani dočekuje Križevce. Ova situacija drži neizvjesnim čak šest klubova iz A-1 lige (osim VROS Darde, Šibenika, Kaštel galerije i Dubrovnika), a među njima i Borik-Puntamiku. Naime, Puntamičani utakmica protiv Svjetlosti slobodno mogu promatrati iz kuta kvalifikacijske za drugi krug Kupa Krešimira Ćosića. Svih tih šest momčadi se nalazi u domeni jednog boda razlike i prva četveroplasirana nakon 9. kola imat će osiguran direktan plasman u taj drugi krug. Drugi krug nosi razračunavanje pobjednika prvog kruga s četiri prvoplasirana u A-1 ligi od čega će pobjednici ići u trećem krugu na najjaču hrvatsku četvorku. Jedino što demotivirajuće djeluje za A-1 ligaše, pobjednike drugog kruga, da će morati u trećem krugu (osim pobjednika para Torpedo/Križevci – Vrijednosnice OS Darda) igrati u gostima protiv mnogo jačih momčadi poput Zadra, Cibone ili Cedevite.
I. krug (16.12.2009.)
Par 1: Šibenik – 6. mjesto
Par 2: Kaštel galerija – 5. mjesto
Par 3: Križevci – Torpedo
Par 4: Dubrovnik – 7. mjesto
II. krug (19.12.2009.)
Par 5: 2. mjesto – pobjednik para 1
Par 6: 3. mjesto – pobjednik para 2
Par 7: Pobjednik para 3 – Vrijednosnice OS Darda
Par 8: 4. mjesto – pobjednik para 4
III. krug (29.12.2009.)
Zadar – pobjednik para 5
Cibona – pobjednik para 6
Pobjednik para 7 – Zagreb CO
Cedevita – pobjednik para 8
Final Four Kupa Krešimira Ćosića na rasporedu je 19. i 20.2.2010.