Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Veliki, poštovani i časni predsjednik

Autor: Marija Ćurko

10.12.2009. 23:00
Veliki, poštovani i časni predsjednik


Zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je svetu misu zadušnicu u povodu desete godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana. Mons. Prenđa u uvodnim je riječima pozvao vjernike na molitvu za hrvatsku domovinu koju, kako navodi nadbiskup, želimo izgrađivati uz Božju pomoć.
– Božja otkupiteljska ruka bila je darežljiva u povijesnim mijenama koncem 20. stoljeća. Imali smo nacionalno vodstvo s predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu, u povijesnom trenutku ostvarenja snova tolikih hrvatskih pokoljenja. Imali smo mlado pokoljenje hrvatskih sinova i kćeri spremnih na velike žrtve. Na desetu godišnjicu smrti našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, sjećamo se i njegove osobe, velike, poštovane i časne, koja je odigrala veliku ulogu u novijoj povijesti hrvatskoj, kao prvog predsjednika hrvatske države. Uključimo ga u svoje molitve, kazao je nadbiskup zadarski.
– Moramo biti čvrsti u poštivanju etičkih načela o životu i obitelji, da se štite i poštuju kršćanska načela naravnog zakona obrane i zaštite ljudskog života od začeća do prirodne smrti, dostojanstvo braka i obitelji te slobodan izbor vjerskog odgoja i vjeronauka u školi. Svjesni da izgradnja doma i domovine nije kratkoročna, pozvani smo svojim moralnim načelima i molitvom dati odgovor naporima da se domovina izgradi u društvo u kojem će vladati pravo i pravednost, solidarnost, zdrava osjetljivost za odgoj djece i mladeži te odgovornost za nacionalni identitet u zajednici europskih naroda. Vjerujem da je o takvoj Hrvatskoj sanjao i njezin prvi predsjednik, naveo je mons. Prenđa.
Uz ostale vjernike, misi zadušnici nazočili su gradonačelnik Zvonimir Vrančić i predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega.