Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Deveteročlana obitelj treba pomoć dobrih ljudi

10.12.2010. 23:00
Deveteročlana obitelj treba pomoć dobrih ljudi


Martinu je prije tri mjeseca pronađen tumor i to nas je šokiralo. Operacija bi trebala biti za četiri mjeseca, jer tumor ide iz kosti i potrebno je proučavanje, kazala je Mirjana Staničić, majka sedmero djece


Koliko se problema i nesreće može sručiti na jednu obitelj, pitaju se članovi devetoročlane obitelji Staničić iz mjesta Štikada pokraj Gračaca. Najmlađem članu, sedmogodišnjem Martinu nedavno je na lijevoj nadlaktici otkriven tumor i čeka na neizvjesnu operaciju, a obitelji je hitno potrebna pomoć od 44 tisuće kuna, kako bi mogli namiriti sve potrebno za medicinsku njegu, putovanja do bolnice i osnovne životne potrebe. Majka Mirjana održava cijelu obitelj na okupu, a uz bolest malog Martina koja im je najteža, bore se i za egzistenciju. Naime, otac Mato je donedavno radio kao pirotehničar, no zbog problema s kralježnicom morao je odustati od posla. Najstariji sin Goran je kao dječak bio zatočen na okupiranom području te boluje od PTSP-a, dok ostala djeca: Mile, Ivan, Matej, Ana i Ivona idu u školu, ali nemaju sve knjige.
Kako nam je rekla Mirjana Staničić, nada se kako će ova akcija probuditi ljude te da će se barem dio problema uskoro riješiti.
– Martinu je prije tri mjeseca pronađen tumor i to nas je šokiralo. Operacija bi trebala biti za četiri mjeseca, jer tumor ide iz kosti i potrebno je proučavanje. Potreban nam je novac kako bi mogli putovati u bolnicu, za medicinsku njegu te za osnovne potrebe, kazala je Mirjana Staničić.
Suprug Mato je na bolovanju te obitelj živi od sasvim malih primanja, a problemi se gomilaju.
– Suprug je prošao cijeli rat, bio je u 1. gardijskoj brigadi i ranjen je u Dubrovniku. Radio je devet godina kao pirotehničar, zbog problema s kralježnicom sada je na bolovanju i primanja su nam jako mala. Jedva dobijemo nešto, a iako ima uvjete za mirovinu to još nismo riješili, kazala nam je Mirjana.
Ova devetoročlana obitelj još nema ni svoju kuću, a najveći problem predstavljala im je birokracija.
– Živimo u tuđoj kući i to zaista nije ugodno. Uskoro bi željeli riješiti i to stambeno pitanje. Kupili smo parcelu i napravili temelje, ali zbog birokracije i prostornih planova to ne možemo riješiti, kazala nam je Staničić.
Egzistencijalni problemi već će se nekako riješiti, nadaju se pomoći dobrih ljudi, a ono o čemu najviše razmišljaju je zdravlje malog Martina. Nadamo se kako će sve to uskoro biti riješeno.


 KAKO POMOĆI




Akciju “Darujmo ljubav i nadu” za pomoć obitelji Staničić pokrenuo je DIH, dobrotvorni institut Hrvatske, a na njihovim web stranicama mogu se vidjeti i liječnički nalazi. U akciji se pozivaju dobrodušni ljudi da prilozima pomognu ovoj obitelji. Oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom sredstava Dobrotvornom institutu Hrvatske na broj računa 2484008-1104525396 uz poziv na broj odobrenja 777-777-777.