Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Borbeni piloti završili obučne letove na avionima MiG-21

Autor: Siniša Klarica

10.12.2012. 23:00
Borbeni piloti završili obučne letove na avionima MiG-21


Borbeni piloti Eskadrile borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO uspješno su u petak 7. prosinca 2012. završili obučni ciklus letova na avionima MiG-21 u području srednje i južne Dalmacije.
Potporu u provedbi ove aktivnosti pružala je 93. zrakoplovna baza u Zemuniku u kojoj su i bili smješteni MiG-ovi kroz dva tjedna letačkih operacija koje su uključivale instrumentalne procedure na alternativnim i drugim zračnim lukama, grupno letenje i pojedine elemente borbene obuke pilota kojima se postiže potrebna razina bojne spremnosti borbenih posada HRZ i PZO.
Kako se Godišnjim naputkom obuke EBA propisuje letenje i s alternativnih aerodroma kao i prebaziranje snaga, baza u Zemunika koristit će se i u budućnosti za letenje MiG-ova s obzirom na status vojarne Zemunik kao HNS baze (Host Nation Support) s razvijenom sposobnosti prihvata zrakoplova u prolazu. Također, bila je to prigoda i za susret s pilotima Eskadrile aviona 93. zb koji školuju hrvatske vojne pilote i daju kadar za buduće borbene pilote.