Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Fiskalizacijom protiv porezne utaje

Autor: Valentina Mlađen

10.12.2012. 23:00
Fiskalizacijom protiv porezne utaje

Foto: Vedran SITNICA



Ovaj bi zakon trebao ukloniti nelojalnu konkurenciju, suzbiti sivu ekonomiju, donijeti više novca u proračun, na neki način uvesti reda, to je njegov cilj, rekla je Sanja Goja, voditeljica Odjela za nadzor Porezne uprave Zadar predstavljajući novi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom


Naše analize pokazale su da je razina porezne utaje u Hrvatskoj vrlo visoka. Jedan od ciljeva ovog zakona je da se porezna utaja umanji. Naime, neka naša istraživanja na razini Porezne uprave pokazala su da je svega 15 posto gotovinski naplaćenog prometa prikazano kroz porezne knjige i to stvara probleme u funkcioniranju države, ali i probleme poduzetnicima koji žele raditi na legalan način. Ovaj bi zakon trebao ukloniti nelojalnu konkurenciju, suzbiti sivu ekonomiju, donijeti više novca u proračun, na neki način uvesti reda, to je njegov cilj, rekla je Sanja Goja, voditeljica Odjela za nadzor Porezne uprave Zadar predstavljajući novi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji na snagu stupa od siječnja nove godine.
Visoke kazne
Zakon će provoditi Porezna uprava, a kazne za one koji ga se ne budu držali kreću se od minimalne koja iznosi desetak tisuća kuna pa i do sto, dvjesto tisuća kuna, te je moguće i izricanje mjere zabrane djelatnosti. Za obrtnike zakon znači prilagodbu na jedan savim novi način rada. Za one koji su i do sada uredno izdavali račune za svoje usluge i uredno vodili poslovne knjige ništa se neće promijeniti, no onima koji su stvarni promet frizirali na kraju dana ili mjeseca uvelike će se smanjiti prostor za “muljanje”.
Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine i s ovim će datumom najprije obuhvatiti ugostitelje. Kako bi ugostiteljima pomogli da što jednostavnije prođu period prilagodbe te izbjegnu plaćanje kazni, Obrtnička komora Zadarske županije u suradnji s Poreznom upravom organizirala je  u hotelu Kolovare seminar za ugostitelje upravo na ovu temu. Na seminaru su govorili djelatnici Porezne uprave Zadar, voditeljica Odjela za nadzor Sanja Goja, te viši inspektori Maja Tomić i Tomislav Pedić.
JIR na svakom računu
– Fiskalizacija je skup mjera koje su zakonski predviđene da bi se uveo postupak evidentiranja prometa gotovinom. Zakon predviđa što je naplata gotovinom, koji su obveznici fiskalizacije i slično. Najkraće moguće, obveznici fiskalizacije od 1. siječnja moraju biti spremni, moraju imati osigurane naplatne uređaje. Ti uređaji moraju biti osposobljeni za internetsku vezu s Poreznom upravom, moraju nabaviti digitalni certifikat od FINE i moraju donijeti interni akt o poslovnim prostorima. To je minimum koji se mora napraviti da bi se krenulo u postupak fiskalizacije, a poanta je da se svaki račun naplaćen gotovinom internetskom vezom šalje u sustav Porezne uprave nakon čega se iz centralnog sustava Porezne uprave dobiva račun s tzv. identifikatorom računa, JIR-om (jedinstveni identifikator). Kad račun ima taj JIR na sebi znači da je prošao sustav Porezne uprave, da je fiskaliziran, pojasnila je Goja.
Zadarski ugostitelji pokazali su veliko zanimanje za seminar te je njih dvjestotinjak napunilo dvoranu hotela. Prije izlaganja pozdravio ih je predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević te Stoja Mučaji, pročelnica Područnog ureda Porezne uprave Zadar.