Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ispravak netočnih navoda na Milinov način

Autor: Šime Ćurko

10.12.2012. 23:00
Ispravak netočnih navoda na Milinov način

Foto: PIXELL



Hrabrom ili ludom, ali na kraju se pokazala uspješnom odluka da se ionako domaća momčad još više okrene svojim igračima


Bila je to utakmica koju Zadar nije mogao izgubiti. Zapravo, mogao jest, ali kad se vidjelo kako je momčad Ferde Milina ušla u dvoboj sa Splitom bilo je jasno da će se gosti morati prilično namučiti žele li iz Stanova odnijeti barem bod. Možda usporedba nije na mjestu, ali posljednji put tako dobro Zadar je na svom terenu izgledao prošle sezone kada je pobijedio Dinamo 2:1. Utakmice su slične utoliko što se Zadar postavio tako moćno da se doista činilo da njegovim igračima ništa nije nemoguće. Istina, išle su Zadru na ruku i neke stvari koje se mogu nazvati sretnim okolnostima. Tu mislimo na promašaje Rebića i Vojnovića koji iz čistih situacija nisu pogodili zadarsku mrežu. Zatim i promašeni jedanaesterac gostiju koji je kod 1:0 u 63. minuti zapucao Rebić. No, domaći su u subotu sreću znali okrenuti u svoju korist jer su doista igrali hrabro i borbeno, kao da je riječ o utakmici nakon koje više ništa neće biti kao prije. I neće, jer da Zadar nije pobijedio, da ne govorimo da je izgubio, ostao bi pet bodova do 9. mjesta, koje drži Inter. To je posljednja pozicija koja sljedeće sezone osigurava ostanak u ligi. Teoretski, i 10. momčad može ostati prvoligaš ako nitko iz Druge lige ne bude zainteresiran za viši rang…
Brojne promjene
Pobjeda protiv Splita i uopće zaokret u rezultatima koji se dogodio nakon 1:5 kod kuće protiv Intera u 9. kolu rukopis je Ferde Milina, čiji su igrači od gubitnika postali momčad pred kojom su pali Dinamo, Slaven Belupo, a sada i Split. Od klubova iz gornjeg dijela ljestvice ostali su još Hajduk, Rijeka, koji su ove sezone lako uzeli bodove sa Stanova, te Lokomotiva. Kako je krenulo ne bismo se začudili da Zadrani Riječanima i Splićanima naplate dugove. Možda i s kamatama.
Ferdo Milin priliku na klupi Zadra dobio je u situaciji kada se više nije imalo što izgubiti. Zadar je s Daliborom Zebićem u prvih devet kola osvojio svega četiri boda, a više od rezultata zabrinjavala je blijeda i bezidejna igra “plavih” u kojoj se nije moglo ništa iščitati što bi bilo zalog da će sutra biti bolje. Tako se Milin u svojim samostalnim trenerskim počecima našao u poziciji da je nešto brzo morao mijenjati, a manevarski prostor mu je pri tome bio značajno sužen. Naime, Milin nije mogao računati na igračka pojačanja već je trebalo drugačije rasporediti snage koje je imao na raspolaganju, a naslijedio ih je od Zebića. I nije se Milin bojao promjena, posebno se nije bojao – mladosti. Hrabrom ili ludom, ali na kraju se pokazala uspješnom odluka da se ionako domaća momčad još više okrene svojim igračima. Milin je tako odmah u prvi sastav uključio Stipu Pericu, tada prvog strijelca juniorske lige. Bio je to Milinov potez karijere, iako ih je u kratkom vremenu imao mnogo. Oživio je Marcela Heistera cijeneći silnu brzinu i energiju tog neobičnog Nijemca koji je, eto, sreću odlučio potražiti u Prvoj HNL. Ivanu Šimurini je našao mjesto u zadnjem redu, a podigao je i do tada skromnog Antonija Mršića i smjestio ga na poziciji napadača koji djeluje iz drugog plana. Od Zebićeve ostavštine Milin je prihvatio igru s korektorom u zadnjoj liniji, a ostao je dosljedan ideji da je Zadru najbolje igrati s jednim napadačem. Razlika je u tome što Zebić nije našao rješenje koga staviti iza napadača, a Milin je tu dvojbu maknuo s dnevog reda s Mršićem i u posljednje vrijeme Gržanom. Iako smo do sada toliko puta čuli da mladi igrači teško mogu dobiti priliku u situaciji kada se momčad bori za ostanak, Milin je takva razmišljanja brzo demantirao. Bilo je i onih koji su zbog ovakvih Milinovih odluka ostali u drugom planu. Riječ je četvorici iskusnijih igrača koji su kod Zebića relativno dobro kotirali. To su Ivan Jolić i Mario Bilen te Dragan Župan koji se malo prije toga vratio u momčad. Tomislav Brnadić ni kod Zebića nije imao mjesto u prvih 11.
Od vatrogasca do projektanta
Hrvatska javnost tako je upoznala Milina i njegov Zadar koji je zablistao u Kupu protiv Dinama. Takav Zadar na proljeće sigurno nitko neće podcijeniti. Osim toga, Milin će sada imati cijele pripreme na raspolaganju i moći će slagati momčad po svom guštu, premda velike promjene ne treba očekivati. Uostalom, za takvo što nema ni razloga. Konačno, Milin će na proljeće imati i znatno veću odgovornost za konačan rezultat nego što je to do sada bio slučaj. Jer ako je na jesen u momčad upao kao vatrogasac, u nastavak sezone krenut će kao glavni autor projekta kojem je konačan cilj ostanak u ligi. I još nešto. Prva HNL posljednjih je godina “izbacila” dosta mladih trenera koji su u prvi trenutak imali dobrih rezultata, ali su se potom brzo izgubili. Milin zato treba biti oprezan, dosljedan sebi i svjestan da je trenerski posao, osim znanja i iskustva, nekad i samo to da se u pravo vrijeme nađete na pravom mjestu. Dakako, može vam se dogoditi i krivo vrijeme i krivo mjesto…


Zadar stopostotan protiv Splita




Zadrani su u trećem domaćem nastupu protiv Splita u Prvoj HNL upisali pobjedu. Svaki dvoboj “plavih” i “crvenih” bio je neizvjestan, o čemu svjedoče i konačni rezultati (1:0, 2:1, 1:0). U Parku mladeži “druga pjesma”, sve tri utakmice pobijedio je Split.