Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Služena misa zadušnica za Franju Tuđmana

Autor: Suzana Bandić

10.12.2012. 23:00
Služena misa zadušnica za Franju Tuđmana

Foto: Marin GOSPIĆ



U povodu 13. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana sinoć je u katedrali Sv. Stošije služena misa zadušnica koju je predvodio šibenski biskup Ante Ivas.
U svojoj propovijedi biskup se osvrnuo na tešku sudbinu hrvatskog naroda koji je stoljećima čeznuo za svojom slobodnom državom, naroda kojeg su nijekali i otimali im zemlju i more.
– U vjekovnoj borbi pogibali su nam kraljevi, vitezovi, poglavnici, svećenici, redovnici, redovnice, vjernici, velikani duha i kulture, junaci znani i neznani, branitelji. Od Krbave i Bečke šume, do zagrebačkog placa i Beogradske skupštine sve do najkrvavijih desetljeća pod znakom srpa i čekića, kokarde i crvene zvezde, kada su bahato i u ime naroda nemilosrdno mučili i ubijali stotine i tisuće hrvatskih rodoljuba, nevine ljude od Bleiburga do Križnih puteva, pa do Vukovara, Škabrnje i tako dalje. Progonili su, preodgajali, osuđivali i mučili one koji su htjeli misliti i živjeti drugačiju slobodu na svom tlu – podsjetio je s oltara biskup Ivas, kazavši kako u našoj povijesti ima velikana koji su vjerovali da ovaj narod ima duha, ljubavi i vjere dovoljne za suprostaviti se svim pogubnim silama.
– Bog je poveo naš narod na put slobode i među nama podigao našeg Mojsiju po imenu Franjo Tuđman, rekao je šibenski biskup dodavši kako je narod okupljen oko svog predsjednika, branitelja i vizionara a koncu izvojevao pobjedu nad zlim te da upravo zahvaljujući tim ljudima danas imamo svoju slobodnu, neovisnu državu Hrvatsku. Nadbiskup je istaknuo kako je Bog dao misiju prvom hrvatskom predsjedniku da povede svoj narod do slobode prepoznavši kod njega viziju, snagu i hrabrost da to i učini.
Na misi zadušnici bili su Davor Aras, Zvonimir Vrančić, Željko Dilber, predstavnici zadarskog Sveučilišta, Miomir Žužul te brojni drugi poštivatelji dr. Franje Tuđmana.