Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Volonterstvo nema granica ni zapreka

10.12.2016. 23:00
Volonterstvo nema granica ni zapreka


Osnovna škola Šime Budinića dobitnik je najvećeg priznanja hrvatske volonterske organizacije – godišnje nagrade „Vinka Luković” Savjeta volonterskog centra s područja četiri dalmatinske županije. Osim što je jedina branila boje Zadarske županije, ova nagrada im je posebna i zato što nije uobičajeno da ju dobiva jedna osnovna škola, jer su djeca te dobi još premala da bi se zvala volonterima. No, u Volonterskom klubu koji je u veljači ove godine osnovan u Budinića volonteri su učitelji koji djecu pripremaju kako jednog dana postati volonter.
Na dobrom putu
Ravnatelj škole i predsjednik Volonterskog kluba, Ivan Čular, je prije dva dana, na Međunarodni dan volontera, na svečanoj priredbi u Splitu u ime škole primio nagradu za trud, doprinos i promociju volonterstva na zadarskom području.
– Počašćeni smo što smo primili ovu nagradu i što smo predstavljali naš grad i županiju. Nagrada nam je znak da smo na dobrom putu i poticaj da nastavimo tako dalje. Svaki učenik iz škole mora izaći prvenstveno kao čovjek koji će u sebi naučiti njegovati osnovne životne vrijednosti. U vrijeme kada je sve okrenuto novcu i zaradi, učenike je važno osvijestiti da je biti čovjek najveća plaća koju netko može dobiti, rekao je Čular.
Već niz godina, a posebno od osnivanja kluba, učenici i djelatnici škole sudjeluju u brojnim aktivnostima namijenjenim dobrobiti drugih.
Kako je rekla profesorica hrvatskog jezika i članica kluba Mateja Jurjević, OŠ Šime Budinića prepoznala je potrebu da se kao obrazovna, ali i odgojna ustanova priključi stvaranju generacije učenika koji će u sebi razviti poštovanje za drugoga, potrebite, ali i lokalnu zajednicu u kojoj žive.
– S ciljem što intenzivnijeg sudjelovanja u društvenom dobru našega grada, ali i šire, dvadeset djelatnika škole, uz potporu 22 učenika svih razreda, uobličili su plan svojih volonterskih aktivnosti i uskoro započeli s njegovim ostvarivanjem. Spoj zrelosti starijih te entuzijazam, nevinost i čistoća dječjih srca pokazali su se kao izvrsna kombinacija za niz akcija i djelovanja pred kojima su nestajale sve prepreke. Uspješno je tako započelo s ostvarivanjem čak 18 volonterskih projekata u koje su se uključili svi učenici škole, rekla je Jurjević.
Koordinatorice kluba su učiteljice Antonia Bajlo i Nera Batina.
Najveće zasluge učenika
Rad školskog Volonterskog kluba prepoznali su i čelni ljudi Grada, koji su izrazili zadovoljstvo pokrenutim projektom, ali i Volonterski centar Zadar, udruga Eko Zadar, zadarski Caritas, udruga Porat kao i brojne druge.
U suradnji s Domom za odgoj djece i mladeži u Budiniću djeluju dvije odgojno obrazovne skupine učenika, a postoji i projekt za učenike s poteškoćama u učenju koji imaju dopunsku nastavu u učenju i jedan topli obrok.
– Svaki učenik u Budiniću zna za volontersko djelovanje svoje škole. I upravo su učenici ti koji su i najzaslužniji za ostvarivanje ovog velikog uspjeha. Njihove kapi dobrote pretvorile su se u pravu kišu i najbolji su dokaz da volonterstvo nema nikakvih granica ni zapreka te da ponekad i mali mogu biti itekako veliki, kazala je Jurjević.
 
Neki od projekata u kojima sudjeluje OŠ Šime Budinić su Kap dobrote koji okuplja najmlađe učenike škole, zatim božićni i uskršnji humanitarni sajmovi, humanitarni koncerti za Dan škole i Božić, radionice Kako učiti te Pomoć pri učenju…
Eko patrolom i Zelenom čistkom organiziranim krajem travnja očišćene su neke od najpoznatijih gradskih plaža. Učenici su sudjelovali i u akciji Vukovaru ZaDar. Škola je aktivna i u ostvarivanju projekta Škole za Afriku.