Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za dobivanje novca iz EU fondova najvažnija je dobra priprema

10.12.2016. 23:00
Za dobivanje novca iz EU fondova najvažnija je dobra priprema


S jedne strane turističko naselje, a s druge iskrčeno područje u kojemu stanovnici na nekada zapuštenim parcelama podižu maslinike – slika je Šimuna danas. Do svojih parcela na “neturističkoj” strani Šimunci dolaze zemljanim putevima, jer ovdje su ceste samo ondje gdje ima kuća do kojih bi vodile.
Jedan od onih koji se uhvatio krčenja zapuštene parcele je vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ante Čemeljić, inače tajnik Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica. Potrebno uređenje maslinika financirano je EU novcem iz mjere 6.3. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.
– Sadnja maslina je počela 2005. godine, a nakon toga smo 2011. godine nastavili s njegovim širenjem. Najprije smo posadili 180 stabala, a prije pet godina još 130 maslina. Imali smo ove godine tonu ulja, a zaradit ćemo više nego što smo uložili u njegovo održavanje, ispričao nam je Čemeljić.
Među redovima stabala maslina nalaze se stabla crnike koja služe kao obrana od vjetra jer teško je, kaže ovaj maslinar, kad zapuše bura zaštiti masline. Problem navodnjavanja riješen je po sistemu kap po kap, a na krovu poljske kućice je i mali solarni kolektor za struju, po potrebi i agregat, jer neke poslove bez strojeva na parceli ipak ne može obavljati.
– Površina parcele je 18 tisuća metara četvornih, a kako je 2012. godine bio jaki led, ta godina je izgubljena. Imao sam puno posla s prvim dijelom maslinika, tako da mi je odgovarao tempo kojim se maslinik razvijao, a kada se radi o načinu tretiranja maslina na ovim našim lokacijama još uvijek se sve uzgaja na ekološki način. Što se tiče prodaje ulja, s time nemam problema jer prodajem na kućnom pragu, kaže Čemeljić.
Prošle godine je projekt uređenja maslinika prijavio na natječaj Ministarstva poljoprivrede, a s obzirom na činjenicu da je na realizaciju investicije utjecala situacija oko parlamentarnih izbora, trebalo je godina i pol dana da se sve i okonča.
– Moja su iskustva kako zapravo prije nego što se odlučite prijaviti na neki od EU natječaja treba imati i vlastitog novca. Kada sam se javio na natječaj, već sam se dogovorio s izvođačem radova i krenuo u posao ulažući svoj novac. Ovaj projekt koji je s 85 posto financiran EU novcem, a ostatak iz proračuna RH ukupno je vrijedan oko 113 tisuća kuna, a trebalo mi je 10-ak dana da prikupim svu dokumentaciju. Oni koji bi se htjeli prijaviti na natječaj trebali bi i prije njegovog raspisivanja krenuti u prikupljanje dokumentacije, ponuda izvođača koji će mu raditi na parceli, ali i trgovina u kojima će kupovati repromaterijal potreban za njihov projekt, jer će time sam sebi olakšati cijeli posao. To je po meni jedini način da se uspijete na vrijeme prijaviti, jer imate ograničeno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije, naglasio je ovaj mladi maslinar.