Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Panoramska šetnja kroz talijanski jezik

Autor: Ante Rogić

11.01.2010. 23:00
Panoramska šetnja kroz talijanski jezik

Foto: Filip BRALA



Udruga Dante Alighieri Odbor Pordenone duplirao je izvornu izložbu pod nazivom “Dove il si suona” koju je izradila Središnjica u Rimu i stavio je na raspolaganje Odborima istoimene udruge u Labinu, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu
U organizaciji udruge Dante Alighieri sinoć je u prostorijama Zajednice Talijana otvorena izložba talijanskog jezika pod nazivom “Dove il si suona”.
Izložba se sastoji od dvadesetak skladno oblikovanih panoa koji obrađuju pojedine teme u svezi talijanskog jezika. Tako su neke od tema talijanski kao književni jezik: Dante, Petrarca, Boccaccio, tri krune; prve gramatike u 16. stoljeću; zasluge Baldassara Castiglione i Ludovica Ariosta u doba renesanse; jezična reforma Alessandra Manzonija; razlika između književnog i svakodnevnog jezika; govorni jezik kao suvremena stečevina; utjecaj filma na jezik; doprinos talijanskog drugim jezicima; utjecaj drugih jezika na talijanski, npr. francuski, španjolski i engleski, osobito nakon Drugog svjetskog rata. Isto tako naznačena je uloga talijanskog jezika u određenim područjima, u srednjovjekovnoj navigaciji, u umjetnosti općenito, a osobito u glazbi.
O izložbi je govorila predsjednica Udruge Andrea Bevanda. Istaknula je kako se radi o jednom sažetom, ali sveobuhvatnom pregledu, o svojevrsnoj panoramskoj šetnji kroz talijanski jezik.
Udruga Dante Alighieri Odbor Pordenone duplirao je izvornu izložbu pod nazivom “Dove il si suona” koju je inače izradila Središnjica u Rimu i stavio je na raspolaganje Odborima istoimene udruge u Labinu, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu. Izložba je dosad doživjela vrlo zapažen uspjeh u Italiji i inozemstvu. Sam naziv izložbe potječe iz jednog Danteovog stiha u njegovom “Paklu”.
Izložba će biti otvorena do 18. siječnja, od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati.