Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Podiže ugled zemlje i spušta kamate

Autor: Aneli Dragojević Mijatović

11.01.2010. 23:00
Podiže ugled zemlje i spušta kamate


Ekonomisti ističu Josipovićevu proeuropsku orijentaciju te ustrajanje na borbi protiv korupcije što će se pozitivno odraziti na percepciju Hrvatske. Očekuje se da će Josipovićev savjetnik za gospodarstvo biti odmjerena, stručna i realna osoba – baš kao što je i sam Josipović
U ekonomskim krugovima izbor Ive Josipovića dočekan je vrlo pozitivno, mada ne i s prevelikim očekivanjima, što je apsolutno razumljivo, obzirom da predsjednikove ovlasti izravno i ne sežu u ovaj resor. Kao nešto od čega bi ekonomija mogla profitirati ističe se prije svega Josipovićeva izrazita proeuropska orijentacija te ustrajanje na borbi protiv korupcije što će se, navode ekonomski analitičari, sasvim sigurno pozitivno odraziti na percepciju Hrvatske u očima inozemnih financijskih institucija i investitora. Kao konkretna mjera za razvoj ekonomije spominje se moguća angažiranost novog predsjednika u razvoju gospodarske diplomacije, te suradnja s Vladom u provođenju reformi. S druge strane, financijski, a pogotovo monetarni krugovi, vjeruju da Josipović neće nastaviti s Mesićevom praksom čestog kritiziranja monetarne vlasti zbog politike stabilne kune što je često izazivalo “iskrenje” na relaciji Pantovčak – Trg hrvatskih velikana. U tom kontekstu, domaći gospodarski krugovi sa znatiželjom očekuju koga će Josipović odabrati za savjetnika za gospodarstvo, a iako je, čini se, za sada to još enigma, očekuje se da će to biti odmjerena, stručna i realna osoba – baš kao što je i sam Josipović.
Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da je međunarodna javnost pažljivo pratila izbore u Hrvatskoj i stvorila sliku o tome što bi za Hrvatsku mogao značiti izbor jednog, a što drugog kandidata. Pritom je, veli Novotny, više-manje stvorena crno-bijela slika, u čemu je Josipović predstavljao onaj dio javnosti koji ima želju i motiv za ulazak u EU, uz uklanjanje prepreka na tom putu, dok je izbor protukandidata povezivan s drugim dijelom javnosti koji bi u tim procesima na neki način taktizirao, ponašajući se opet s određenom zadrškom.
– Stoga će, sukladno tim percepcijama, izbor Ive Josipovića nesumnjivo izazvati pozitivan odjek u međunarodnim financijskim krugovima a pozitivna bi se percepcija onda mogla odraziti na smanjivanje premije rizika što je za Hrvatsku iznimo bitno jer moramo refinancirati svoje dugove i privući strane investicije, zaključuje Novotny.
Analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić ističe da izbor predsjednika općenito ne bi trebao imati značajniji utjecaj na kretanja u gospodarstvu, no, kaže, dobro je da su oba kandidata bila proeuropski orijentirana.
– To se pozitivno odražava na pristupanje zemlje EU, a pogotovo je dobro što se program pobjednika temelji na borbi protiv korupcije koju su strani investitori detektirali kao veliku prepreku za ulaganje, kaže Šantić, dodajući da se od Josipovića može očekivati i da značajnije poradi na razvoju gospodarske diplomacije i povezivanju Agencije za poticanje izvoza i ulaganja s veleposlanstvima.
Direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga, Zrinka Živković-Matijević ističe kako predsjednik države nema jakog utjecaja na gospodarstvo već je prvenstveno zadužen za vanjsku politiku pa stoga i novoizabrani predsjednik u skladu sa svojim ovlastima neće moći imati veći direktni utjecaj na gospodarsku politiku. Međutim, napominje Živković-Matijević, “dobra suradnja s Vladom i podrška provođenju nužnih reformi mogu utjecati na stvaranje povoljnijih uvjeta u smislu percepcije i podrške javnosti.”


I burza reagirala na Josipovića


Indeks Crobex Zagrebačke burze jučer je bio u zelenom, a analitičari to naravno povezuju s rezultatima izbora, na isti način kao što je burza pozitivno reagirala na nedavne događaje u kojima se Jadranka Kosor učvrstila kao lider stranke i stabilne Vlade.