Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Fuzul će Contusu vratiti 2,3 milijuna kuna, a Lisica stan?

11.01.2011. 23:00
Fuzul će Contusu vratiti 2,3  milijuna kuna, a Lisica stan?


Skupština vjerovnika na jučerašnjoj je raspravi prihvatila prijedlog stečajnog upravitelja o pobijanju ukupno 37 cesija sklopljenih između Contusa u stečaju i nekoliko poslovnih partnera zaključivši kako je time oštećen prvi vjerovnik. Osim toga, pobijen je i ugovor s Miroslavom Fuzulom na 2,3 milijuna kuna te s Vladom Lisicom za kupoprodaju stana u Zagrebu


Zbog sumnje u  izvlačenje novca iz stečajne  mase kako se ne bi mogli naplatiti vjerovnici, stečajni je  upravitelj nekada uglednog autobusera Contus d.o.o. Murvica, Milan Ljubičić, na sjednici  odbora vjerovnika održanoj  jučer na Trgovačkom sudu u  Zadru predložio poništiti  40-ak pravnih radnji, mahom  ugovora o cesiji i nekoliko privatnih pozajmica. Riječ je o  poslovanju Contusa u vremenu  od 10. siječnja 2007. kada je  službeno blokiran račun tvrtke  pa do proglašenja stečaja koncem 2009. godine. Tijekom tog  vremena prema mišljenju  stečajnog upravitelja sklopljeno je ukupno 37 spornih cesija  čime je preskočen red naplate  te tako oštećen prvi vjerovnik  koji je bio na redu za naplatu  svojih potraživanja.
Pobijena Fuzulova  zadužnica
A kako je iz službene dokumentacije razvidno, prvi je  bio Miroslav Fuzul iz Bibinja,  jer je upravo aktivacijom njegove zadužnice potpisane s tadašnjim direktorom i vlasnikom Contusa, Jagom Kozinom, u iznosu od 2 milijuna i  346 tisuća kuna Contusov  račun i blokiran. Fuzul je potom na godinu dana preuzeo  Contus sa svom njegovom pokretnom i nepokretnom imovinom, no tijekom tog vremena  i dalje je nastavio naplaćivati  svoje potraživanje po zadužnici  u kojoj je Kozina kao jamca  platca naveo tvrtku Contus i to  na način da su svi ostvareni  prihodi tvrtke odlazili na Fuzulov privatni račun u “Banci  Kovanica”. Na raspravu je  došao i ugovor o prodaji stana  u Zagrebu koji je u srpnju 2007.  godine Kozina potpisao s Vladom Lisicom iz Bibinja na iznos od 752 tisuće i 456 kuna.  Kako stečajni upravitelj nije  našao nikakav trag da je Lisica  izvršio ikakvu uplatu, predložio je pobiti i taj ugovor  jednako kao i sve prethodno  nabrojene. Skupština vjerovnika prihvatila je Ljubičićev prijedlog za pobijanjem svih 37  cesija, što stečajnu masu Contusa uvećava za iznos od oko  1,7 milijuna kuna. Jednoglasno  je prihvaćeno i pobijanje ugovora s Fuzulom u iznosu od 2,3  milijuna kuna, a kako Ljubičić  u poslovnim knjigama Contusa  nije pronašao nikakav trag  uplate nakon potpisanog ugovora s Lisicom, članovi Skupštine vjerovnika pobili su i taj  ugovor, što znači da se stečajnoj masi Contusa pribraja i  stan u Zagrebu.
U mišljenju oko zakonitosti  poslovanja članovi Skupštine  vjerovnika i stečajni upravitelj  mimoišli su se, međutim, kod  ugovora o preuzimanju leasinga za limuzinu marke mercedes  vrijednu oko milijun kuna, a za  koju su Kozine tri godine uredno podmirivali rate. Ljubičić  je istaknuo kako je Miroslav  Fuzul samo preuzeo daljnju otplatu automobila ne namirivši  Kozinama ništa. No, predstavnik “Banke Kovanica” pojasnio  je kako je riječ o takozvanom  operativnom leasingu, u praksi  sličnom rent-a-car usluzi, pa je  zaključak stoga bio kako tu nema nepravilnosti. Stoga je prijedlog o pobijanju spomenutog  ugovora odbijen jednako kao i  onaj o kupoprodaji zemljišta u  Murvici i kasnijem ustupanju  istoga Krašu.
Ljubičiću sumnjivo i  poslovanje s Krašom
Naime, kako je Ljubičić pojasnio, Kozina je sporno zemljište kupio od Contusa, a da  ga nikada nije platio. Potom je  od Zorana Vučkovića pozajmio 500 tisuća eura, a kao jamca platca i tu je naveo Contus.  Temeljem založnog prava, a  nakon što Kozina više nije mogao plaćati rate, Vučković je  postao suvlasnikom Murvice  d.o.o. čiji je temeljni kapital bio  20 tisuća kuna. Kozina je podijelio temeljni kapital na 12 i  osam tisuća prepisavši onaj od  12 na Vučkovića. Potom se osniva Murvica plus u koji obojica unose taj početni kapital, a  Kozina i nekretninu koju nije  platio. Na taj je način prema  Ljubičićevu mišljenju povećana vrijednost tvrtke na  preko dva milijuna kuna od  čega više od 1,3 milijuna odlazi  Vučkoviću.
Spornim, Ljubičić je našao i  poslovanje između Contusa i  Helios osiguranja. Naime, temeljem procjene zemljišta u  Murvici površine od oko 9000  metara četvornih na iznos od  pet milijuna kuna Kozina je  dobio zajam od tri milijuna.  Kako nije plaćao dospjele rate,  Helios je temeljem sporazuma  o prijenosu vlasništva aktivirao  fiduciju i tako postao vlasnikom zemljišta, čime je Contus  oštećen, smatra Ljubičić, za  dva milijuna kuna. Po sličnom  modelu Kozina je poslovao i s  tvrtkom Preludio iz Ivanić Grada, no članovi skupštine vjerovnika nisu odobrili pobijanje  ugovora zaključivši kako nema  nepravilnosti u poslovanju vezano uz naplatu potraživanja,  već eventualno kaznenog djela  što bi bio posao policije.
 


Stečajna masa nedostatna za podmirenje potraživanja




Dosad je od imovine Contusa unovčeno samo nešto više od 250  tisuća kuna, za koliko su prodana tri autobusa. Stečajni upravitelj Milan  Ljubičić priznao je opravdanost potraživanja u visini od 24,1 milijun kuna  od prijavljenih čak 38,1 milijuna kuna.


 


Istražuju se i tzv. kamatari


Paralelno s pripremama za podizanje optužnice dio postupka oko  stečaja Contusa potiho se vodi u policiji i Državnom odvjetništvu, a  odnosi se na  rasvjetljavanje okolnosti oko dugovanja – koliko je tko,  kome i na koji način davao i uzimao novac. Posebno je zanimljivo na koji  će se način raščlaniti poslovanje Jage Kozine s tzv. kamatarima od kojih  je privatno posuđivao novac, jamčivši im povrat preko Contusa.