Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nova zora ide u stečaj

11.01.2012. 23:00
Nova zora ide u stečaj


Račun Nove zore blokiran je sa 48,5 tisuća kuna. Iako imovina zadruge nije zanemariva, već je opterećeno hipotekama, a 195 hektara zemljišta u zakupu je Agrokorovih tvrtki. Ispitno ročište za vjerovnike zakazano je za kraj ožujka, a stečajnim upraviteljem imenovan je Frane Negro


Nakon što je Visoki trgovački sud odbacio zahtjeve PZ “Nova zora” iz Sv. Filip Jakova za delegacijom na drugi sud i izuzećem suca Tomislava Jurline i predsjednice suda Ardene Bajlo, što je zapravo bio još jedan pokušaj odugovlačenja neizbježnog, jučer je na Trgovačkom sudu u Zadru donesena odluka o otvaranju stečaja, a za njegovo provođenje imenovan je stečajni upravitelj Frane Negro.
Nova zora je, naime, već godinama preživljavala na rubu stečaja, a zadnjih desetak godina u nekoliko je navrata u posljednji trenutak povučen zahtjev za stečajem nakon što bi se nekako pronašao model i namirila potraživanja poslovnih partnera. No Zadruga u ovom trenutku ima račun blokiran potraživanjima u visini od 48,5 milijuna kuna od čega većinu potražuje država. Upravo taj podatak bio je razlog zbog kojeg je na posljednjoj raspravi održanoj, 3. prosinca, prošle godine pred sucem Jurlinom pokretanje stečaja u zadruzi zatražilo Državno odvjetništvo, nakon čega je uslijedila reakcija upravitelja zadruge Bartola Jelića koji je stečaj odgodio, među ostalim, i prezentiranjem dokumenta iz Porezne uprave Hrvatske koji je potpisao ravnatelj Josip Lozančić, a kojim se “nalaže odgoda stečaja”, a pokazalo se još i da FINA nije sudu dostavila podatke o blokadi računa Nove zore, pod obrazloženjem da im sud nije platio račun za obradu tih podataka. Sve to, međutim, nije pomoglo, a trenutačna situacija, kada je riječ o imovini zadruge, svodi se na potraživanja u visini od oko tri milijuna kuna i vrijedne nekretnine kao što je apartmansko naselje Croatia sa 110 apartmana i hotel sa 75 soba. Zadruga ima i vanknjižno vlasništvo na 195 hektara poljoprivrednog zemljišta, no koliki će se iznos na koncu naći u stečajnoj masi Zadruge i na raspolaganju vjerovnicima za naplatu potraživanja, ostaje tek za vidjeti, jer je sve opterećeno hipotekama, a spomenuto zemljište je u zakupu.
Time će se baviti stečajni upravitelj Negro koji bi već danas od upravitelja zadruge Bartola Jelića trebao preuzeti sva četiri pečata tvrtke, utvrditi kakva su prava i obveze zadruge, a osim toga i procijeniti gospodarske aktivnosti koje se moraju nastaviti kako ne bi bila ugrožena stečajna masa.
Ispitno ročište vjerovnika Nove zore zakazano je za kraj ožujka.


Agrokor pokazao “apetit” za Novu zoru




S pokretanjem stečaja u Novoj zori svi poslovni ugovori zaključeni u posljednje tri godine podliježu reviziji i preispitivanju. To znači da će i ugovor o kupoprodaji 19,5 hektara najplodnijeg zemljišta, uključujući i staklenike, koji je Nova zora sklopila s tvrtkom kćeri Agrokora “EKO-Biograd”. Zemljište je prodano za bagatelnu cijenu od dva eura za četvorni metar, a “EKO-Biograd” već se upisao u zemljišne knjige kao vlasnik tih parcela. Zanimljivo je spomenuti da se okolna zemljišta prodaju po najmanje deset eura za metar četvorni, a ona koja imaju mogućnost prenamjene i više. Važno je, također, napomenuti kako dug od tri milijuna kuna Nova zora potražuje od tvrtke “PIK Vinkovci”, još jedne tvrtke kćeri Agrokora, jednako kao i što je to i najveći otkupljivač proizvoda Zadruge tvrtka “Plodovi zemlje Matijević”. Svi ugovori sa spomenutim tvrtkama sklopljeni su svega godinu dana nakon što je Agrokor poslao pismo namjere o preuzimanju kompletnog poljoprivrednog zemljišta koje zadruga posjeduje. Namjera je najavljena u vidu zakupa, a na taj način riješilo bi se zapošljavanje tadašnjih 35 radnika.


Stečaj će “pomesti” i osamdesetak radnih mjesta


U Novoj zori trenutačno je desetak zaposlenih, a još ih je oko 70 u Agrokorovim tvrtkama koje su zakupile poljoprivredno zemljište Nove zore. Riječ je, mahom, o lokalnom stanovništvu.