Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sveučilište suspendiralo Poljakovića zbog homofobnih izjava

Autor: Valentina Mlađen

11.01.2013. 23:00
Sveučilište suspendiralo Poljakovića zbog homofobnih izjava

Foto: Vedran SITNICA



Rektor je pokrenuo stegovni postupak, sastalo se i Povjerenstvo te se sada čeka očitovanje profesora, potvrdila je glasnogovornica Sveučilišta u Zadru Elija Vrsaljko


Profesor Sveučilišta u Zadru Ivan Poljaković, koji je uzburkao hrvatsku javnost svojim nedavnim izjavama o zdravstvenom odgoju i tvrdnjom kako je homoseksualnost bolest, suspendiran je “zbog teške povrede radne dužnosti” i “narušavanja ugleda Sveučilišta”, kako je istaknuto na oglasnoj ploči u ovoj ustanovi.
Glasnogovornica Sveučilišta u Zadru Elija Vrsaljko potvrdila je da je vijest o suspenziji točna, a rektor je odluku potpisao još 21. prosinca. Vrsaljko nije željela detaljno govoriti o razlozima, no jasno je kako se radi o učestalim homofobnim istupima koje je Poljaković imao na javnim tribinama, pa čak i na jednom predavanju na susretu mladih Zadarske nadbiskupije u crkvi sv. Dimitrija. I tada je ustvrdio kako je homoseksualnost bolest, izjednačivši homoseksualce s pedofilima i nekrofilima.
Nedugo iza njegove prve tribine s osuđujućom izjavom oglasio se i Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, a potom i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Čini se kako su profesorova homofobna izlaganja dozlogrdila i rektoru zadarskog Sveučilišta Anti Uglešiću.
– Rektor je pokrenuo stegovni postupak, sastalo se i Povjerenstvo te se sada čeka očitovanje profesora nakon kojega će se Povjerenstvo još jednom sastati kako bi donijelo odluku o disciplinskoj mjeri, rekla je Vrsaljko.
 Pitanje koje je jučer najviše zanimalo medije, ali i javnost bilo je zašto je rektor toliko dugo čekao s pokretanjem postupka, s obzirom na to da je prvi istup u medijima zabilježen još u studenom prošle godine. Vrsaljko nije željela detaljnije ulaziti u razloge istaknuvši samo kako je postupak pokrenut još 21. prosinca, a nakon nekoliko opomena koje su upućene prof. Poljakoviću. Prof. Poljaković jučer se samo nakratko javio na telefon istaknuvši kako za sada neće davati nikakve izjave.
Čini se kako ovom rektorovom odlukom ima više zadovoljnih, među kojima i većina studenata. Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Mate Vučić podsjetio je kako je Studentski zbor prvi reagirao na Poljakovićeve izjave, pa su i više nego zadovoljni ovakvom su odlukom. Prokomentirao je i čekanje uprave Sveučilišta.
– Prvu tribinu organizirala je Udruga Hrast u Muzeju antičkog stakla i iako su njegovi izneseni stavovi bili u potpunosti neprihvatljivi, mogli bi se tumačiti kao izjava pojedinca. No nedavno je prof. Poljaković svoje stavove ponovio i u crkvi sv. Dimitrija, a s obzirom na to da je ta zgrada ipak formalno pod Sveučilištem, svaka takva izjava može se smatrati problematičnom za ugled samog Sveučilišta, smatra Vučić. Studenti od Poljakovića očekuju javnu ispriku i javno odricanje od iznesenih stavova, u suprotnom više ne bi trebao biti zaposlenik obrazovne ustanove.
Jučer smo razgovarali i s jednom Poljakovićevom bivšom studenticom, koja ga pamti kao strogog profesora koji se uvijek striktno držao pravila. Na predavanjima nikada nije spominjao ili iznosio svoje stavove kakvima u posljednje vrijeme istupa u medijima.


 KAZNA




Iako iz Sveučilišta nisu željeli potvrditi zbog čega je prof. Poljaković suspendiran, jasno je da se radio o njegovim homofobnim izjavama. U Pravilniku o stegovnoj odgovornosti radnika za povrede radne dužnosti stoji kako “svaka vrst diskriminacije na temelju rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, spola ili seksualne orjentacije” spada pod teške povrede radne dužnosti za koje se mogu izreći kazne: novčana kazna za vrijeme od jednog do šest mjeseci, u visini od 20 posto visine ukupno isplaćene plaće radnika u mjesecu u kojem je izrečena, premještaj na drugo radno mjesto niže složenosti poslova za koje je kao uvjet propisana ista stručna sprema, posljednja opomena pred otkaz ugovora o radu i otkaz ugovora o radu.