Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ni Dražen Grgurović ni Davor Negro nisu se pojavili u sudnici

Autor: Suzana Bandić

11.02.2009. 23:00
Ni Dražen Grgurović ni Davor Negro nisu se pojavili u sudnici

Foto: Sebastian GOVORČIN



Dražen Grgurović i Davor Negro potukli su se 2004. godine zbog spora o dokazivanju autorskih prava oko računalnog programa pod nazivom CentralMed. Negro je zadobio prijelom noge, slomljen mu je nos te je dobio i posjekotine po licu. Grguroviću je slomljen nos, a zaradio je i nekoliko nagnječenja po licu. Obojica su zaradila kaznene prijave zbog nanošenja teških ozljeda


Zbog nedolaska optuženih za nanošenje teških ozljeda, Dražena Grgurovića, zadarskog dogradonačelnika i Davora Negra, diplomiranog inženjera mikroelektronike iz Zadra, jučer je sudac Općinskog suda u Zadru Ivica Marinović, odgodio glavnu raspravu zaključivši da nema uvjeta za njeno održavanje.
Osim prvog i drugooptuženog na jučerašnjoj raspravi nisu se pojavili ni njihovi branitelji, iako im je, kako je istaknuo Marinović, sudski poziv uredno i na vrijeme bio uručen. Za razliku od Branimira Zorice, Grgurovićevog branitelja koji nije sudu ispričao svoj nedolazak, Jadran Francesci, odvjetnik drugooptuženog Davora Negra, svoju je ispriku u pisanom obliku dostavio sudu obrazlažući da nije u mogućnosti nazočiti raspravi, jer je u isto vrijeme angažiran na Općinskom sudu u Splitu kao branitelj Jakše Cvitanovića-Cvika, a kojemu se sudi za zlouporabu droge.
Potukli se i polomili si noseve
Podsjetimo, riječ je o slučaju koji se dogodio još prije pet godina, kada su se Grgurović i Negro posvađali, a kasnije i fizički žestoko sukobili zbog autorstva oko računalnim programom naziva CentralMed, inače namijenjenog obradi podataka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
Davor Negro je u tom teškom fizičkom obračunu zadobio prijelom noge, slomljen mu je nos te je dobio i posjekotine po licu. Ni Dražen Grgurović nije prošao puno bolje. Naime, i njemu je slomljen nos, a zaradio je i nekoliko nagnječenja po licu. Zbog te žestoke tučnjave obojica su zaradila kaznene prijave i optuženicu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.
A sve je započelo još dvije godine ranije, odnosno početkom 2002. godine.
Naime, Davor Negro tada je optuživao Grgurovića da mu je on kao bivši vanjski suradnik zadužen za promociju i demonstriranje programa CentralMed u njegovoj tvrtci Negro d.o.o., prisvojio autorski rad iskoristivši njegov boravak u Švicarskoj, gdje ovaj inače boravi i radi kao inženjer informatike te je svojim kolegama liječnicima spomenuti program prezentirao kao svoj.
Naime, Negro je tvrdio da je krajem 1999. godine prodaju i podršku za CentralMed prepustio tvrtci Ultra iz Zadra, a da je dr. Grguroviću ostavio na raspolaganju sredstva tvrtke Negro d.o.o., računalo, telefon i CD s programom koji se tada dijelio besplatno. Za njegovo unapređenje i podršku liječnici su nakon šest mjeseci gratis korištenja, godišnje trebali plaćati iznos od 1989 kuna.
Međutim, početkom 2002. “puca” ljubav između Negre i Grgurovića, jer je ovaj navodno doznao da se Dražen Grgurović korisnicima programa predstavlja kao autor programa, vlasnik i direktor tvrtke Negro d.o.o., a osim toga da je i direktno naplaćivao inače besplatni CD s programom. Stoga u veljači 2002. godine e-mailom prekida suradnju s Grgurovićem te nastavlja razvijati i promovirati CentralMed koji je do listopada 2002. koristilo oko 300 ordinacija u Hrvatskoj.
Grgurović mu, međutim, uzvraća udarac u srpnju iste godine na način da na Općinskom sudu u Zadru podnosi tužbu tražeći da se Negri zabrani raspolaganje programom, a tvrdeći ponovno kako je on stvarni autor. Predmet preuzima Trgovački sud u Splitu koji je bio nadležan za autorska prava, a koji potom donosi presudu u Grgurovićevu korist na osnovu iskaza sudskog vještaka koji je ustanovio da se Grgurovićevo ime, uz Negrino, navodi u impresumu programa te da oznaka “Copyright Negro d.o.o. Zadar” koja je istaknuta na CD-u, ne znači da tvrtka Negro d.o.o. ima autorska prava nad programom.
Negro kriv za klevetu
No, tu nije kraj. Grgurović tada šalje svim korisnicima uplatnice za uporabu programa, a Negro paralelno s njim prikuplja dokaze o zloupotrebi sudske zaštite. Potom ih dostavlja Trgovačkom sudu u Splitu koji i Grguroviću izdaje privremenu mjeru zabrane prodaje CentralMed programa.
Spomenimo još i to da je Grgurović, osim za autorska prava Negra tužio i za klevetu te da ga je u rujnu 2004. godine Općinski sud u Zadru nepravomoćnom presudom i proglasio krivim. Potom Grgurović na tržište izbacuje nove programe pod nazivima CM Medran i Medex. No, Negro tada tvrdi kako je tu riječ o kopijama CentralMed programa s novim imenom.
S obzirom na to da se obojica nisu pridržavala propisanih zabrana konflikt među njima s vremenom prerasta u netrpeljivost koja je konačno i kulminirala 29. srpnja 2004. kada su se Negro i Grgurović žestoko fizički sukobili, zbog čega su se i trebali jučer naći na optuženičkim klupama Općinskog suda u Zadru.
Suđenje će se nastaviti 13. travnja ove godine, a u međuvremenu Sud će od PU zadarske zatražiti da kontaktira obitelj Davora Negra ne bi li saznali hoće li i kada će on boraviti u Zadru. Sukladno tome, tužiteljstvo će donijeti odluku hoće li se Negru suditi u odsustvu.