Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gorica će pokazati pravo stanje stvari

Autor: Šime Ćurko

11.02.2010. 23:00
Gorica će pokazati pravo stanje stvari

Foto: Filip BRALA



Pitanje je kako će Zadar reagirati na domaćem terenu u prvom pravom derbiju pred svojom publikom ove sezone. Čast Senju, Areni i Županji, ali Gorica i Crikvenica su pravi, možda i jedini konkurenti Zadru u borbi za prva dva mjesta


Utakmica sezone? Možda, iako će takvih utakmica biti još do kraja sezone. Ipak, pred rukometašima Zadar Slada je dvoboj nakon kojeg ćemo svi biti pametniji kad je riječ o tome koliko su realne ambicije momčadi iz Mocira koja sebe vidi u Premijer ligi. Zadrane će u subotu testirati Gorica, vodeća momčad lige koja trenutačno ima dva boda prednosti ispred momčadi Roka Paleke. Nakon 60 minuta dvoboja s Goričanima Zadar pobjedom neće ući u Premijer ligu niti će porazom ostati bez izgleda da izgubljeno nadoknadi u preostalih 12 kola. Ali, slobodni smo reći da će Gorica odrediti mnogo toga, pa i ponuditi neke odgovore na pitanja koja još vise u zraku.
Najbolji otišli
Prvo je vezano za odlaske Ivana Ninčevića i Anđela Žeravice, dva najbolja igrača. Momčad koja želi viši rang ne bi sebi smjela dopustiti da usred sezone ostane bez dva tako važna aduta. Istina, Ninčevića je bilo teško zaustaviti, Žeravica je također imao svoje razloge… Zabrinjava, međutim, što je prije njih otišao i Natko Merhar, najmlađi u spomenutom trolistu, igrač koji je od mladih snaga najviše pokazao u posljednjih godinu i pol dana. Istina, došla su četiri nova igrača, dva koja su zapravo domaći momci (Ivan Mijolović i Damir Samaržija). Svejedno, svakog koga nije bilo jesenas treba nekako uklopiti u momčad što nije lagan posao.
Drugo je pitanje kako će Zadar reagirati na domaćem terenu u prvom pravom derbiju pred svojom publikom ove sezone (drugi će biti dvoboj s Crikvenicom). Čast Senju, Areni i Županji, ali Gorica i Crikvenica su pravi, možda i jedini konkurenti Zadru u borbi za prva dva mjesta. Zadar se na gostovanjima u Velikoj Gorici i Crikvenici nije proslavio i sada mora nadoknađivati izgubljeno. Protiv Gorice to znači i pobjedu višu od jednog gola razlike, s koliko je Zadar poražen u Turopolju.
Treće je pitanje vezano za Roka Paleku, trenera, i njegov stručni stožer, pred kojim je prvi put jasan cilj – plasman u viši rang. Do sada je Paleka mogao biti relativno bezbrižan, očekivanja od momčadi nisu bila velika, odnosno nisu bila takva da su mogla stvoriti pritisak. Sada je došlo novo vrijeme u kojem se traži rezultat. Paleka je vrlo mlad (29), ali ima dosta rukometnog iskustva i ovo je njegov ispit karijere. Položi li ga uspješno ima zalog za još mnogo godina rada na mjestu prvog trenera. Ne uspije li neće mu biti lako jer kad ne ide kako uprava želi prvi na udaru je trener.
Ima (li) kvalitete
Četvrto je kvaliteta momčadi. Većina igrača je brza na jeziku kad je u pitanju stav oko toga koliko ovaj Zadar može. Nisu rijetki oni koji će među njima reći da je ovo momčad koja može igrati i u Premijer ligi. Ne znamo je li tomu zaista tako, ali znamo da je ovo možda i posljednja prilika za neke igrače da u karijeri uđu sa Zadrom u odabrano društvo. Tamo gdje je Zadar bio 2004./05. i gdje je igrao gotovo isključivo s domaćim kadrom. Igrači iz generacije 1984.-1986., koji nose Zadar posljednjih pet-šest godina u nižem rangu (Druga liga, Dukat prva liga), sigurno se nisu mogli razvijati u onom smjeru u kojem bi se to dogodilo da su ostali u društvu najboljih. A godine čine svoje i nije lako držati formu kad igrate s klubovima kojima se znalo dogoditi da nemaju ni adekvatnu opremu za utakmicu. Narod će reći s kim si, takav si, a u slučaju Zadra to bi značilo ako igraš u tako lošoj ligi, onda očito ni ti nisi mnogo bolji. Zato sada Jerak, Peša, Buovac, Brkljača i društvo trebaju pokazati drži li ova teorija vodu ili je moguće da stvari stoje i malo drugačije. Kako bilo, nakon što su često imali prigovora na rad Uprave kluba, ove godine igrači mogu biti koncentrirani samo na ono što se događa na parketu. Dogovoreni honorari (plaće) stižu redovno (takve su naše informacije) i sada je samo pitanje ima li kvalitete ili nema. Alibija više ne bi trebalo biti nema ni za koga.