Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izgubljene vrijednosti: obitelj, nacija i vjera

Autor: Ante Rogić

11.02.2010. 23:00
Izgubljene vrijednosti: obitelj, nacija i vjera


Miliša se tijekom svog izlaganja nekoliko puta služio podacima raznih istraživanja. Među ostalim naveo je istraživanje o percepciji provedeno u Hrvatskoj, prema kojem se na prvo mjesto stavlja novac pa uspjeh, dok su djeca na sedmom, a obitelj tek na osmom mjestu


“Kriza odgoja mladih kao izazov vremena”, naslov je predavanja kojeg je prof. dr. sc. Zlatko Miliša održao u srijedu u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar.
Na predavanju, priređenom u organizaciji Matice Zadrana, Miliša je još jednom upozorio na izgubljene vrijednosti, kao što su obitelj, nacija i vjera. Predstavio je nekoliko stilova roditeljskog odgoja, pritom naglasivši kako je, po njemu, najbolji bio patrijarhalni stil odgoja, a upravo je taj odgoj danas u potpunosti odbačen.
– U ropotarnicu povijesti smo bacili patrijarhalnu obitelj, a da nismo ponudili nešto novo i dobro, kazao je Miliša. Pritom je napomenuo kako se danas zagovara demokratski stil odgoja s demokratskim vrijednostima, za koji on sam uopće ne zna što bi bio.
– Govor o odgoju je govor o vrijednostima. Kriza odgoja se može prepoznati ako vidimo kolika je razlika između eksplicitnih i implicitnih vrijednosti, istaknuo je Miliša napomenuvši kako je sve više deklarativnih vrijednosti, a sve manje ponašajnih. Kao najvažnije vrijednosti Miliša je istaknuo vjeru, naciju, osobni identitet i rad, a upravo ovo potonje, radni identitet naveo kao ključan za zdravi odgoj.
Miliša se tijekom svog izlaganja nekoliko puta služio podacima raznih istraživanja. Među ostalim naveo je istraživanje o percepciji provedeno u Hrvatskoj, prema kojem se na prvo mjesto stavlja novac pa uspjeh, dok su djeca na sedmom, a obitelj tek na sosmom mjestu. Zanimljivo je da je altruizam na osamnaestom mjestu, empatičnost na devetnaestom, a samoobrazovanje na dvadesetom.
Miliša je progovorio o tri stila odgoja, permisivnom, autoritativnom i demokratskom. Kad je riječ o permisivnom istaknuo je kako takav stil odgoja vodi egocentrizmu te je u njemu sve usmjereno na dijete. Također, napomenuo je kako je u porastu indiferentan roditelj. Upravo stoga je u svom izlaganju Miliša naglašavao važnost razgovora.
– Odgoj je jedan permanentna stvar. S druge strane, ne odnosi se samo na djecu, istaknuo je Miliša. Naglasio je kako on priziva vrijednosti patrijarhalne obitelji, a kao prioritete ove nacije naveo je zdravlje nacije i zdravi odgoj. Upravo je stoga potreban, naglasio je, nacionalni konsenzus saveza odgoja, što podrazumijeva suradnju nadležnih ministarstava te osnivanje centara za mlade, ne samo u najvećim gradovima, već ukoliko je moguće u svakoj općini.