Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

MUP smjenjuje i Antona Dražinu?

Autor: Sergej Abramov

11.02.2010. 23:00
MUP smjenjuje i Antona Dražinu?


Sve je izglednije da su točne glasine da  će Ministarstvo unutarnjih  poslova raditi rošade po policijskim upravama, misleći  pri tom ponajviše na načelnika splitske policije Ivana  Merćepa. Merćep i njegov  zamjenik Ante Gudelj jučer  su bili u Zagrebu na razgovoru, a visoki policijski  izvori navode da  im je to  posljednje putovanje na  načelničkim pozicijama.  Promjene bi prema istim  izvorima trebale pogoditi i  dvije druge velike uprave,  zadarsku i osječku, gdje bi se  s načelničkih mjesta smijenili Anton Dražina i Darinko Mikulić. Izgledno je da bi  načelnici te tri uprave već danas mogli biti i službeno  razriješeni dužnosti, iako iz MUP-a jučer ništa nije službeno  izjavljivano. Pored toga, navodno bi bez pozicije mogao  ostati i Željko Jurković, trenutačni načelnik PU ličko-senjske.
Tko bi ove osobe mogao naslijediti na tim pozicijama, za  sada se samo može nagađati.  Izvjesna je za Split tek jedna  stvar, a to je da je vrh policije “vatrogasnu” ulogu u upravi  koja je problematična namijenio osobi iz Zagreba, kako bi  se izbjegli bilo kakve moguće komplikacije s imenovanjem  ljudi koji su već u sustavu PU splitsko-dalmatinske.  Navodno bi se slično postupilo i s Osječko-baranjskom  policijskom upravom, a ovakva postavljanja MUP-u već  otprije nisu strana.
Smjena Ivana Merćepa simbolički je važna stvar, jer se  radi o čovjeku kojeg je već nekoliko ravnatelja policije  pokušalo maknuti s pozicije, ali u tome nisu uspijevali.  Javna je tajna kako je Merćep imao jaku političku podršku,  pri čemu se često spominjalo i ime samog bivšeg premijera  Ive Sanadera. U kontekstu današnje političke situacije, gdje  je Sanader izgubio golem dio političke snage, te priče  postaju sve vjerodostojnije. Merćepa se često doživljavalo  kao osobu koja previše ne nastoji razrješiti slučaj “Brodosplit”, koji je jedno vrijeme žestoko tresao medijsku i  političku scenu. Ovi bi bile prve velike smjene u “eri”  ravnatelja policije Olivera Grbića, koji je do sada samo  napravio manju rošadu u Ravnateljstvu prilikom imenovanja kako bi na nekoliko pozicija postavio osobe kojima  vjeruje i u koje ima povjerenja.