Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

S kakvim kapitalom u Ligu za ostanak?

Autor: Andrija Dešpoja

11.02.2010. 23:00
S kakvim kapitalom u Ligu za ostanak?

Foto: Zvonko KUCELIN



Dvije preostale domaće utakmice Puntamičana (VROS Darda i Svjetlost) do kraja imaju izravan utjecaj na krojenje gornjeg dijela ljestvice
Klubovi A-1 ligaši polako se primiču završetku prvog dijela natjecanja nakon kojeg se liga dijeli na dva dijela, tj. prve četiri momčadi odlaze u Ligu za prvaka, a šestorka preostalih tvore Ligu za ostanak. Za košarkaše Borik-Puntamike ove sezone Liga prvaka je postala nedostižna mnogo ranije nego prošle kad su do posljednjeg kola imali priliku ući u odabrani kvartet. Naravno, puno mlađa i uz to neiskusnija momčad Nevena Plantaka nije mogla objektivno održavati se dovoljno blizu najboljima kako bi u ova četiri posljednja kola možda uhvatila vlak koji uz odlazak u Ligu za prvaka podrazumijeva i direktno osiguranje prvoligaškog statusa što je glavni cilj pred svaki početak sezone. U toj skupini potencijalnih putnika u gornji dom državnog prvenstva zasad najbolje kotiraju Zabok (10-4) i Svjetlost (10-4) koji sa jednom do dvije pobjede već mogu otvarati šampanjac dok za preostala dva mjesta ljutu bitku vode četiri momčadi. Trenutačno najbolju poziciju tj. pobjedu viška imaju VROS Darda i Trogir (9-5), a za vratom im puše Split (8-6), favorit broj jedan prije početka sezone dok još uvijek teorija održava Dubravu koja bi morala napraviti seriju pobjeda ako misli vidjeti Ligu za prvaka (7-7). Koliko trenutačni raspored na ljestvici odgovara Puntamičanima koji će sigurno skupa s Kaštelanima, Dubrovčanima i Šibenčanima imati priliku izboriti ostanak u prvoligaškom društvu? To najviše ovisi o konačnom raspletu nakon 18. kola koji će dati odgovor koja momčad koliko bodova prenosi u Ligu za ostanak. Prenose se samo bodovi onih klubova koji se i nalaze u ligi, a tu zasad zeleni imaju relativno povoljniju situaciju u odnosu na druge.
Navijati za Trogir i Zabok
Četiri pobjede su tu (dva puta Kaštela, Šibenik i Dubrovnik), a ako u Ligi za ostanak dođu Dubrava i Split onda bi bodovni saldo bio podebljan za još sigurno četiri boda, jer su slavili kontra njih u Jazinama. U tom kontekstu sigurno im ne bi odgovarala posrtanja Trogira i Zaboka s kojima imaju 0-2 omjer. Ipak dvije preostale domaće utakmice Puntamičana (VROS Darda i Svjetlost) do kraja imaju izravan utjecaj na krojenje gornjeg dijela ljestvice i automatski su povezane sa već spomenutom željom da se izbjegnu Zabočani i Trogirani s kojima se ima negativan omjer. Pobjedama nad Slavoncima pomoglo bi se njihovim izravnim konkurentima, ali i sebi jer bi se time anulirali neki porazi, pogotovo ova dva na domaćem parketu od Trogira i Zaboka. U najgorem slučaju Plantakovi puleni imali bi tek četiri pobjede dok u najboljem mogu doći i do brojke 8 što bi bio veliki kapital pred 10 završnih kola borbe za ostanak. Dvije pobjede mogu izravno zaraditi slavljima na gostovanjima kod Dubrave (s čime bi se sigurno aktivirala i ona pobjeda nad njima u Jazinama) i u Dubrovniku, dok bi za još jednu trebalo se poklopiti da slave nad Dardom ili Svjetlošću u Jazinama, a jedna od tih momčadi se nađe u njihovom društvu u Ligi za ostanak.
Bolje s osam nego četiri
Kad bi usporedili možebitnu poziciju Puntamičana u Ligi za ostanak u odnosu na druge konkurente sigurno bi se našli u startu u prednosti ispred Šibenika koji za sada ima tri pobjede od kojih je jedna protiv Darde koja bi im mogla pobjeći plasmanom Baranjaca među prva četiri, Kaštelani su na sigurnih tri skalpa protiv Šibenika dvaput i Dubrovnika. Dubrovčani imaju također sigurne tri pobjede dok im se mogu aktivirati i dva uspjeha kontra Trogira te Darde njihovim eventualnim posrtanjem u preostala četiri kola. Tako zasad ove sigurne četiri pobjede s naglaskom da se može u posljednja četiri kola dođi i do još četiri pobjede daje veliku dozu optimizma da će i sljedeće sezone Borik-Puntamika biti sudionik A-1 lige. Argument koji naginje protiv ove tvrdnje je prošla sezona Lige za ostanak koja je ponudila nevjerojatan rasplet kojeg se ne bi posramili ni najveći redatelji vrhunskih trilera. Konačna slika ponudila je šest momčadi sa indentičnim omjerom 10-10 i o putniku u niži rang te kvalifikacije je odlučivala obična koš razlika. A spomena radi, Puntamičani su krenuli na startu sa omjerom 6-4 koji im je garantirao mirniju plovidbu no umalo da su se nasukali na hridinu zvanu A-2 liga, pa ćemo zaključiti priču s onom starom poznatom uzrečicom: do kraja je sve moguće.