Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stanari ustali protiv gradnje benzinske crpke

Autor: Boris Kupčak

11.02.2010. 23:00
Stanari ustali protiv gradnje benzinske crpke

Foto: Vedran SITNICA



Mi ovdje živimo 45 godina i nikada nismo mogli dobiti papire za građevinske dozvole. Zabranili su nam daljnju gradnju, a sada dođe čovjek koji u godinu dana dobije sve dokumente, kaže Aralica


Ispred moje kuće  sada je gradilište, došao je čovjek, rekao kako je kupio  zeljište i počeo graditi benzinsku crpku, bez suglasnosti  nas stanara koji ovdje živimo,  kazali su nam stanari u Ulici  Ante Starčevića dodajući kako  više neće imati put do svoje  kuće.
Na zelenom dijelu Bulevara,  na mjestu gdje je bilo postavljeno boćalište, sada je gradilište. Kako smo saznali, crpka koja se gradi u vlasništvu  je Joze Kalema, vlasnika tvrtke  RI Petrol, registrirane za gradnju stambenih i nestambenih  objekata, koji kaže kako je  ishodio sve potrebne dozvole u  nešto više od godinu dana.
Kalem je javnosti postao  poznat prije desetak godina  vlasništvom nad vrlo uspješnom tvrtkom naftnim derivatima “Euro Petrol” koja je  imala promet veći i od milijardu kuna. Dok nam je Kalem rekao da su stanari ti koji  nemaju dozvole i njihovi objekti ulaze na njegovu zemlju,  stanari kažu ne žele dati suglasnost te da im je Kalem  rekao kako se danas sve može s  novcima. Stanari kažu i kako  oni potrebne dozvole za svoje  objekte ne mogu dobiti već 45  godina.
– Jozo Kalem nam je rekao  da se s novcima može sve, bez  obzira dali mi njemu suglasnost ili ne. To je bila privatna  zemlja i on je to sve kupio, a  sada bi rušio našu zemlju, kazao nam je Ivica Adžić, a na  njegov govor nadovezao se  Zoran Aralica.
– Nemamo više ulaz do kuća.  Oni su dobili dozvole bez naše  suglasnosti i odlučili su staviti  tankove bez ekološke studije o  štetnosti. Mi ovdje živimo 45  godina i nikada nismo mogli  dobiti papire za građevinske  dozvole. Zabranili su nam  daljnju gradnju, a sada dođe  čovjek koji u godinu dana dobije sve dokumente, kaže Aralica.
– Ne želim nikoga optuživati, ali ne znam kako je dobio  sve u tako kratkom vremenu.  Po novom zakonu o investitorima on navodno može na  svojoj parceli napraviti što  hoće i ne dati nam put, kazao  je Aralica te dodao kako je s  Kalemom razgovarao telefonski te da neće imati prolaza za  svoju kuću.
– Bili smo i u inspektoratu i  svi se inspektori čude kako se  na ovako malom prostoru  može graditi crpka. Ovdje će  biti gorivo i tankovi. Ne može  se ovako raditi, pokušavao se s  nama dogovarati, ali nigdje u  projektu nema da će nam ostaviti put, govore stanari i dodaju kako gradilište nema ni  tablu na kojoj pišu podaci o  investitoru i što se gradi te da  sumnjaju kako i nisu sve dozvole tu.
– Bio sam na inspektoratu za  građevinsku inspekciju, u  upravi i rekli su mi da ne znaju  kako su dobili dozvole, a tajnica mi je rekla kako su sve  dozvole stigle 2009., znači ispod žita, kazao je Aralica.
Uspjeli smo stupiti u kontakt i s investitorom Jozom  Kalemom čija se priča bitno  razlikuje od priče stanara.
– Nije točno da neće imati  prilaz kućama, put sam im ostavio s projektom. Stvar je u  tome što ti stanari nemaju  građevinske dozvole, izgradili  su svoje kuće, a dijelom i na  terenu koji sam ja kupio. Bez  obzira na sve ostavio sam im  prilazni put, kaže Kalem te  dodaje kako bi stanari željeli i  parking na njegovom terenu te  da nigdje ne piše da bi im on to  trebao i dati.
– Ostavio sam im prilazni  put, a za parking neka počiste  svoja dvorišta. Kada je bila  rasprava građani su bili pozvani da se očituju, nije došao  nitko. Sve dozvole sam uredno  dobio i umjesto da se ja žalim,  žale se oni, kazao je Kalem te  dodao da je bio pošten i izgubio 800 metara terena koji je  skupo platio da bi stanarima  ostavio prilazni put.
O tome kako je u kratkom  vremenu uspio ishoditi potrebne dozvole, a stanari se  žale da ih ne mogu dobiti već  45 godina kaže kako je sve  dobio uredno.
– Kupio sam privatno zemljište predviđeno za izgradnju infrastrukturnog objekta.  Sve dozvole sam uredno dobio, što se može provjeriti u  Gradu Zadru. Odgovorno tvrdim da nisam nikoga nazvao  da mi izda požurnicu, niti je  netko urgirao za mene. Sve je  prošlo urednu proceduru, kazao je Kalem i dodao kako bi  radovi na crpki trebali biti gotovi za otprilike četiri mjeseca.