Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Završio veseli Karnevalić 057

Autor: Vanja Mirčeta

11.02.2010. 23:00
Završio veseli Karnevalić 057

Foto: Adam VIDAS



Treći i posljednji dan Karnevalića 057 zahvaljujući sunčanom vremenu koje se takvim potrudilo i zadržati za vrijeme povorke mališana kroz zadarske ulice, pokazao je pravo lice maškaranog doba, šušura, radosti, pjesme i plesa po gradskim ulicama. Vesela i razigrana povorka je u vremenu od 10.00 do 12.00 sati još jedanput krenula od Arsenala preko Kalelarge do Narodnog trga te nazad do Arsenala, pritom pozdravljajući naše sugrađane koji su se ovoga posljednjeg dana Karnevalića zaista u velikom broju odazvali te podržali naše najmlađe u iskazivanju svoje dječje maštovitosti te njihova talenta kasnije na pozornici Arsenala.
Ponosni roditelji, bake, djedovi te ostala mnogobrojna rodbina, sudjelovali su u povorci svojih najmlađih maškara te ih snimali, fotografirali, bodrili da izdrže, jer ruku na srce, biti u maškaranoj povorci, nije nimalo lak posao, a svi su ga shvatili jako ozbiljno no uz mnogo pjesme i veselja, i zaista su svi zaslužili velike pohvale. I dok je iz Vladinog vozila Kalelargom odzvanjala “…budi sve što želiš ti, samo nemoj spavati, princeza, klaun ili miš, svi na Karnevalić iš, iš, iš…”, šarena i otkačena povorka predvođena gradonačelnikom Nilom i njegovom pratnjom, klaunom i gorilom, barem je na neko vrijeme donijela osmijehe na lica onih koji su ih promatrali. Maškarice su svima prisutnima unijele i malo topline oko srca. “Ajme što su slatki”, komentirao je svaki drugi naš sugrađanin, pozdravljajući djecu aplauzom i najvažnije osmijehom.
Tete i barbe s obližnjih prozora, iz topline svojih stanova, mahali su malim maškarama, a ovi im veselo odzdravljali. Poneki prolaznici su se i uključili u povorku, djecu bodrili aplauzom te uz njih i zaplesali.
U povorci posljednjeg dana Karnevalića 057 sudjelovao je do sada najveći broj djece i to djeca iz DV Latica, OŠ Voštarnica, DV Paški mališani, DV Ribica, DV Žuto pače, DV Biograd, DV Cvit-Sv. Filip i Jakov, DV Gardelin-Pakoštane, DV Smješko, DV Bambi, DV manulica, Igraonica Casper, Dom za odgoj djece i mladeži Zadar, OŠ Krune Krstića te OŠ Šimuna Kožičića Benje (Puntamiški tići).
Čarobni dječji svijet iz bajke zavladao je u jutarnjim satima zadarskim ulicama, i svi prisutni su barem na kratko poželjeli sudjelovati u njemu. Velika glazbena priča koju su nam s mnogo truda ispričala djeca iz vrtića Latica, čajnici iz Voštarnice, preslatke paške (ne lude) gljive, mali Kinezi iz Ribice, vražićci i anđeli iz Žutog pačeta, zebrice koje su stigle iz Biograda, grožđe iz Cvita, templari i princeze iz Gardelina, princeze i vitezovi iz Pakoštana, medeno i čokoladno pleme Bananko iz Smješka, veseli radnici i radnice iz Bambija, te proljetno cvijeće iz Manulice, malo povrća, odnosno mrkvice iz Caspera, Zoroi i vitezovi Doma za odgoj djece i mladeži, vesele pidžamice te gramzljive mačkice u lovu na miševe iz OŠ Krune Krstića, te kuhari Puntamiških tića iz OŠ Šimuna Kožičića Benje, činili su najluđu i najveseliju maškaranu povorku toga dana. Svi za jednoga i jedan za sve, pokazali su kako je doba Karnevala zapravo vrijeme kada zaboravljamo na sve brige i prepuštamo se općem ludilu i veselju na način da tih dana budemo ono što želimo.
Nakon vesele povorke uslijedilo je još jedno, ali opet novo predstavljanje na pozornici u Arsenalu koje su pjesmom i plesom otvorile otkačene tete i učiteljice, voditeljice maškaranih grupa, pokazujući svojim primjerom kako Karnevalić nije samo za djecu već i one koji se takvima osjećaju, a ne kaže se uzalud da u svakome od nas čuči malo dijete, bez obzira na godine.
I dok su roditelji svoje malene maškare promatrali s galerije, oni su se naizmjence kroz pjesmu, recitacije i ples uz puno radosti i veselja predstavili svima prisutnima, programom na kojemu su vrijedno radili sa svojim tetama i učiteljicama. Iako su svi sudionici ove povorke “posljednjeg dana” bili predivni i zabavni na svoj način, moramo posebno istaknuti mališane iz DV Latica te OŠ Voštarnica koji su svojim sudjelovanjem, trudom i veseljem ganuli sve prisutne u Arsenalu. Svi sudionici su se poslije “napornog” posla osladili pokladnim krafnama, osvježili se sokićima, a za put su dobili i slatke poklon pakete i prigodne zahvalnice.