Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Antičević-Marinović: I slijepac vidi kod koga će se Grad zadužiti

11.02.2011. 23:00
Antičević-Marinović: I slijepac vidi kod koga će se Grad zadužiti


Za Višnjik ste se zadužili u zlatno doba, koristeći blagodati koalicijske vlasti. No, umjesto fiksne kamatne stope, zadužili ste se po hiper kamatama kod Hiper Hypo Alpe Adria banke. Do sada niste platili ni kunu glavnice, što može učiniti jedino neodgovorna vlast, poručila je vijećnica SDP-a
Došla maca na vratanca! Dok ste vi pjevali i tamburali, mi smo vas kao mravi upozoravali da pazite kako trošite novac. Na nenamjensko trošenje novca upozoravala vas je i državna revizija, no vi niste slušali! Sad je došlo vrijeme da platite dugove. Novim zaduženjem za Višnjik, građane ćete oštetiti za dodatnih 4,5, a u najboljem slučaju 2,5 milijuna eura, istaknula je Ingrid Antičević Marinović, vijećnica SDP-a, na sjednici Gradskog vijeća, tijekom rasprave o davanju suglasnosti za zaduženje Grada Zadra refinanciranjem municipalnih obveznica, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.
Podsjetimo, novim zaduženjem Grada Zadra, za koje je zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić dobio suglasnost od Gradskog vijeća, u iznosu od 138 milijuna kuna, vraćat će se glavnica za obveznice koje je gradska vlast izdala za izgradnju Sportskog centra Višnjik, odnosno zatvorenog bazenskog plivališta i višenamjenske gradske dvorane. Sljedeći korak je raspisivanje natječaja, odnosno javnog nadmetanja za najpovoljnijeg kreditora. Poslovnoj banci, koja bude na natječaju ponudila najpovoljnije uvjete kreditiranja, Grad Zadar će, prema pravilniku Ministarstva financija, kamate i glavnicu vraćati sedam godina, točnije do 2019.
Gradonačelnik dr. Vrančić, pojašnjavajući zašto Grad Zadra ide u novo zaduženje, je istaknuo da se prije početka radova na Višnjiku znalo kako 138 milijuna kuna neće biti dovoljno za realizaciju dvaju kapitalnih projekata – plivališta i višenamjenske dvorane. Unatoč tome, krenulo se u izgradnju SC Višnjk, čija je realizaciju u konačnici, kako navodi dr. Vrančić, koštala dvostuko više – 300 milijuna kuna. Financiranje Višnjika pomogla je i Vlada RH, koja je za dovršetak dvorane izdvojila 100 milijuna kuna. No, kako ističe dr. Vrančić, Grad Zadar je iz proračunskih sredstava platio taj iznos, s tim da gradskoj vlasti Vlada RH godišnje uplaćuje po 11 milijuna kuna. 
– Uz vraćanje kamata na obveznice i direktno ulaganje od 100 milijuna kuna, nije nam ostalo novca za vraćanje glavnice. Jednostavno nismo bili u mogućnosti sve istovremeno financirati. Ostala nam je obveza plaćanja glavnice koju ćemo refininciranjem riješiti kroz sljedećih sedam godina, kaže dr. Vrančić ističući da je ovakva odluka donesena nakon mnogo promišljanja, a Grad Zadar će je moći provesti bez da gradski proračun pati.
Što se tiče modela kreditiranja, dr. Vrančić pojašnjava da će se u prve dvije godine iz gradskog proračuna vraćati po 15 milijuna kuna. Sljedeće dvije godine  2014. i 2015., godišnje bi se za vraćanje kredita izdvajalo 20 milijuna kuna. Posljednje tri godine, na godišnjoj razini kredit bi se otplaćivao s 25 milijuna kuna.
Oporbene vijećnike nisu zadovoljila gradonačelnikova objašnjenja. Štoviše, u više navrata su isticali da Grad Zadar od 2004. godine do danas nije vratio ni kunu glavnice već samo kamate. Stoga je Grozdana Perić, pročelnica Upravnog odjela za financije, pojasnila kako izdavanje glavnica podrazumijeva da se prvo servisiraju kamate pa tek onda glavnica. To je, kako navodi Perić, Grad Zadar uredno iz činio. Sad je došlo vrijeme za naplatu glavnice, koju će gradska vlast refinanicati podizanjem novog kredita.
No, oporbenjaci su bili neumoljivi. Atmosferu u Gradskoj vijećnici do usijanja su dovodila dobacivanja iz vijećničkih klupa. U nekoliko navrata, dobacivanjima se priključio i uvijek smiren i staložen gradonačelnik dr. Vrančić, kojega su zasmetale glasne i učestale primjedbe i optužbe oporbenih vijećnika.
– Za Višnjik ste se zadužili u zlatno doba, koristeći blagodati koalicijske vlasti. No, umjesto fiksne kamatne stope, zadužili ste se po hiper kamatama kod Hiper Hypo Alpe Adria banke. Do sada niste platili ni kunu glavnice, što može učiniti jedino neodgovorna vlast. Sada, za novo zaduženje tražite najpovoljnijeg ponuditelja, a niste odredili maksimalnu kamatnu stopu, tako da i slijepac vidi tko će to biti! Svi znamo tko i što u Zadru znači najpovoljniji ponuditelj, ogorčeno navodi vijećnica Antičević Marinović te dodaje kako ovakvim novim zaduženjem gradska vlast vrijeđa vijećnike i građane Zadra.
Gradonačelnik dr. Vrančić na takav istup odgovorio je kako ono što SDP-ova vijećnica govori nema veze sa stvarnim činjenicama i istinom. Uvažavajući različito mišljenje pojedinih gradskih vijećnika, dr. Vrančić je istaknuo kako se protivi nizu insinuacija i optužbi koje su bez ikakvih argumenata iznese u Gradskoj vijećnici.
– Ne razmišljamo svi isto, stoga uvažavam različito mišljenje. Vjerujem da se Višnjik mogao financirati i na drugi način. No, mi smo izabrali ovaj, vodeći računa da zbog toga ne pate drugi projekti, poput vrtića, škola, rive… Imali smo poteškoća s Višnjikom, one će se nastaviti sve dok taj projekt financijski ne zatvorimo, dok se ne riješe postojeće obveze, no na ovaj način gradski proračun neće patiti. Ovo je jedini mogući način da zadržimo postojeći standard, uredno servisiramo proračunske obveze i nastavimo s realizacijom ostalih, započetih projekata, zaključio je dr. Vrančić.
Kako je rasprava davanju suglasnosti za zaduženje Grada Zadra refinanciranjem municipalnih obveznika potrajala više od dva sata, a njoj je prethodila dvosatna rasprava o radu gradonačelnika u posljednjih šest mjeseci te trosatni aktualni sat, preostalih deset točaka dnevnog reda vijećnici su odradili u ekspresnom roku. Tako su donesene odluke o porezu na kuću za odmor te obračunu i naplati naknade za razvoj, no kako njima nisu predviđene nikakve promjene u financijskom smislu, riječ je uglavnom o promjenama proceduralne naravi. Vijećnici su podržali odluku o ustupanju na upravljanje nekadašnje vojne bolnice Turističkoj zajednici grada Zadra te davanju suglasnosti za rekonstrukciju postojeće građevine radi izgradnje Turističko-informativnog centra za turističku zajednicu grada i Zadarske županije.