Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U planu biogradski kampus

11.02.2011. 23:00
U planu biogradski kampus


Prva faza trebala bi obuhvatiti prostor od 3.500 četvornih metara za potrebe zgrade sveučilišta, dok bi se u drugoj fazi na istom tolikom prostoru izgradili i kapaciteti za smještaj studenata te ostali popratni sadržaji. Ovaj zahvat planira se na prostoru u neposrednoj blizini Srednje škole Biograd


Visoka škola za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić iz Zaprešića, koja u svom dislociranom studiju u Biogradu djeluje već treću godinu zaredom, upisala je u ovoj akademskoj godini treću generaciju studenata.
Riječ je o trogodišnjem stručnom studiju ekonomije i financija čiji program je koncipiran po modelu suvremenih europskih koledža.
Potreba za takvim kadrovima na ovom području itekako je prisutna, a zanimanje za školovanje i nadalje je veliko. Potvrdila nam je to u razgovoru i Josipa Šangulin, referentica studentske referade dislociranog studija Visoke škole u Biogradu. Na ovoj Visokoj školi studira 91 student što je i optimalan broj koji osigurava da se pokrije barem prag rentabilnosti, kazala je Šangulin, dodajući da je od ukupnog broja na prvu godinu u ovoj akademskoj godini upisano 28 studenata. Na drugoj godini je 30 studenata, a na trećoj, završnoj 33 studenta.
– Svakako, želim istaknuti da su profesori zadovoljni studentima i njihovim ozbiljnim pristupom studiju, ali i dobrim rezultatima. Mislim da nije potrebno posebno naglašavati svekoliko značenje ovog obrazovanja za naš grad. Prednosti ovakvog načina studiranja su školovanje u mjestu što su mnogi prepoznali. Poznato je, naime, da ona nudi tri usmjerenja, a u gradu sada djeluje samo smjer poslovne ekonomije i financija, čijim završetkom polaznici stječu zvanje stručni prvostupnik ekonomije.
Da za ovu školu, ali i druge visokoškolske obrazovne ustanove ima interesa i potrebe složio se i biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
– Biograd će postati sveučilišni grad, u to nema sumnje. Za potrebe ove škole i njezin sveobuhvatniji obrazovni program planira se izgradnja novog prostora. Tu je idejni projekt koji je isključivo projekt Grada Biograda i visoke škole Baltazar Adam Krčelić, a riječ je o kampusu koji bi se izgradio na prostoru od oko 7.000 četvornih metara. Prva faza trebala bi obuhvatiti prostor od 3.500 četvornih metara za potrebe zgrade sveučilišta, dok bi se u drugoj fazi na istom tolikom prostoru izgradili i kapaciteti za smještaj studenata te ostali popratni sadržaji. Ovaj zahvat planira se na prostoru u neposrednoj blizini Srednje škole Biograd, no kako je riječ o zemljištu u vlasništvu države nužno je pokrenuti proceduru izdvajanja zemljišta, usuglasiti idejni projekt s PP te niz drugih radnji koje predstoje. Ipak nadamo se visokom školstvu u gradu, a uz spomenutu školu u planu je i studij gastronomije te još neki drugi za koje postoje potrebe i mogućnosti, a od kojih nećemo odustati, kazao je Knez.