Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dobra spiza uz taktove paškog kola

Autor: Velimir Brkić

11.02.2013. 23:00
Dobra spiza uz taktove paškog kola


S prvim taktovima paškog kola ruke su spojili gotovo svih koji su se našli na trgu. Svoje vesele maske predstavili su mališani paškog dječjeg vrtića, osnovci i srednjoškolci, ali i oni najstariji Pažani


Pag je u nedjelju još jednom dokazao i pokazao da nije samo grad sira, čipke, soli i zabave na Zrću, već i pravi grad karnevala. Stoljeće i pol paške karnevalske tradicije nastavljeno je i ove godine s više stotina maškara i znatiželjnika znatiželjnika, uz pratnju paških glazbara, pučkih pjevača i članova KUD-a Družina.
Ključevi princu karnevala
Rijeka maškara je tekla ulicama Paga. Vesela maškarana povorka je krenula od Doma kulture, preko rive do gradskog trga gdje je započelo urnebesno karnevalsko ludovanje. 
Ključeve Grada predao je paški dogradonačelnik Tino Herenda princu karnevala, koji je proglasio vladavinu svoje maškarane garniture. Krenula je zabava, koju do srijede nitko neće omesti pa ni Zakon o javnom redu i miru.
S prvim taktovima paškog kola ruke su spojili gotovo svih koji su se našli na trgu. Svoje vesele maske predstavili su mališani paškog dječjeg vrtića, osnovci i srednjoškolci, ali i oni najstariji Pažani. Pučki pjevači pjevali su stare karnevalske napjeve, mladi folkloraši defilirali su u predivnoj paškoj nošnji, čulo se dalmatinsko klapsko pjevanje, a bilo je i dobre domaće spize.
Dječji zimski karneval, pučka drama Robinja, Paško kolo, pučki napjevi, ričavca, maškarani tanci i ples pod maskama sastavni su dio Paškog karnevala kojeg su ove godine obogatile i Karnevalske igre.
Kraj vladavine
Već tradicionalno danas, posljednjeg dana karnevala, bit će najviše maškara i dobre zabave koja će potrajati do ranog jutra, za mnoge i do kasnog popodneva.
Naime, na glavnom gradskom trgu članovi KUD-a Družina izvesti će dramu Robinja, a kao gosti nastupit će Gradska glazba Trogir i Trogirske mažoretkinje.
A sutra, na čistu srijedu i blagdan Pepelnice, neispavana maškarana tužna povorka, uz čitanje testamenta i spaljivanjem Mesopusta Marka, lutka koji simbolizira sva zla protekle godine, oprostit će se od svoje vladavine.