Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kako osmisliti i napisati projekt za sredstva iz EU fondova

Autor: Anamarija Bilan

11.02.2013. 23:00
Kako osmisliti i napisati projekt za sredstva iz EU fondova

Foto: Vedran SITNICA



Stručni seminar usmjeren je na pripremu i upravljanje projektima (PCM) gdje se polaznike korak po korak vodi kroz svaki segment projektnog ciklusa, od razvoja projekta i traženja partnera preko prijave i provedbe pa sve do evaluacije i završetka samog projekta, rekla je Ana Fresl


Razvojna agencija zadarske županije (ZADRA), poduzetnički centar Prvi korak te Projekt jednako razvoj (PJR) consulting održali su u Poduzetničkom inkubatoru seminar “Kako osmisliti i napisati projekt te dobiti sredstva iz pretpristupnih fondova”.
 – Stručni seminar usmjeren je na pripremu i upravljanje projektima (PCM) gdje se polaznike korak po korak vodi kroz svaki segment projektnog ciklusa, od razvoja projekta i traženja partnera preko prijave i provedbe pa sve do evaluacije i završetka samog projekta. Polaznici će biti upoznati s načinom funkcioniranja sustava EU fondova u Hrvatskoj i o tome kako će funkcionirati sustav u strukturnim fondovima u uvjetima članstva u EU te načinima kako mjeriti uspjeh EU fondova. Potom će se upoznati s metodom upravljanja projektnim ciklusom, naučiti metodologiju kako započeti projekt i što svaki EU projekt mora imati neovisno o vrsti pretpristupnog, strukturnog fonda ili programa Unije za koji se prijavljuje. Naučit će kako razumjeti logičku matricu i raditi analize koje su potrebne da se stvori čvrsta osnova bilo kojeg kvalitetnog projekta. Polaznici će naučiti kako izraditi projektnu aplikaciju. Svaki polaznik će uvježbati razvijanje detaljnih aktivnosti projekta, napraviti analizu rizika i održivosti projekta te metodologiju provedbe. Potom će naučiti izraditi detaljni proračun projekta te shvatiti financijske tijekove (cash-flow) projekta u kasnijoj provedbi, rekla je Ana Fresl, direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj (PJR)
Dodala je da će sudionici tijekom četverodnevnog seminara imati priliku postaviti konkretne upite vezane uz natječaj i projektnu dokumentaciju, te diskutirati o vlastitim projektnim idejama i mogućnostima njihovog financiranja. Fokus je na diskusiji te savjetodavnoj podršci temeljenoj na pozitivnim i negativnim iskustvima pri čemu svi polaznici mogu razriješiti određene nedoumice vezane uz vlastite projekte.
Inače, predavanje je organizirano u sklopu projekta Poduzetnički impuls 2012., kojega provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta, a koje je najavilo da će se isti ciklus natječaja programa poticanja poduzetništva i obrta održati i u ovoj godini.