Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ribari i poljoprivrednici strahuju da će ih “potopiti” euro 5

Autor: Ante Vidović

11.02.2013. 23:00
Ribari i poljoprivrednici strahuju da će ih “potopiti” euro 5

Foto: Vedran SITNICA



Upoznati smo s informacijom da naftna kompanija INA uvodi novo gorivo po novim standardima, ali se bojimo i po novim cijenama. INA nikako nije smjela obustaviti isporuku plavog dizela dok na tržište nije pustila novo gorivo koje će se također sufinancirati, kaže predsjednik Otočnog sabora Denis Barić


Pogonsko gorivo hrvatske poljoprivrede i ribarstva, plavi dizel, jučer se na kapaljku točilo u Zadarskoj županiji. Plavog dizela nestalo je na dvije od tri INA-ine benzinske postaje na kojima se on distribuira na zadarskom području, a na jednoj su se točile posljednje litre. Bez plave nafte još prekjučer su ostali na benzinskim postajama u Ulici kneza Branimira u Zadru i u Preku te ne znaju kada će je ponovno dobiti. Tako se jučer plava nafta točila samo u Biogradu na Obali kralja Krešimira.
Pat pozicija
Razlog nestašice plavog dizela je što je INA odlučila uvesti novo gorivo euro 5 koje je čišće od plavog dizela. Za njega traže i veću cijenu od sadašnje cijene plavog dizela koja trenutno iznosi 6,26 kuna po litri. S tim se navodno ne slažu u Ministarstvu gospodarstva. Došlo je do pat pozicije u kojoj najviše trpe ribari i poljoprivrednici.
Neslužbene informacije dobivene s INA-nih postaja jest da se idućih dana kreće s čišćenjem tankova u kojima se nalazilo plavo gorivo, da ih se pripremi za “euro 5”. Za to vrijeme vladat će nestašica plavog dizela. Njegov “iznenadni” nestanak osjetit će svi – od ribara na Dugom otoku do vinogradara u Ravnim kotarima. U Benkovcu sa skepspom gledaju na cijelu priču.
– Malo mi je čudno da je na svim benzinskim postajama odjednom nestalo gorivo. Nastala situacija je nedopustiva, kaže pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Benkovca Željko Katuša dodajući kako su poljoprivrednici dovedeni pred zid.
– Posljednjih petnaestak dana nisu mogli ući u vinograde i nasade jer je padala kiša i zemlja je bila mokra. Sada kada mogu ući ostali su bez jeftinog goriva. Oni nemaju izbora nego kupovati skuplje jer ne znaju kakvo ih vrijeme čeka idući tjedan. Troškovi goriva su izuzetno bitni u poljoprivrednoj proizvodnji i po velićini su na drugom mjesto, odmah iza troškova zaštite.
Isto komentira i voditelj Badelove vinarije u Benkovcu Božo Škara.
INA diktira
– Mi naručujemo veće kolićine goriva preko Zagreba i za sada nemamo problema. Međutim kako će cijena goriva ići na više situacija će se dodatno pogoršati, a mi ćemo joj se morati prilagoditi, kaže Škara.
Na krajnje nepovoljnu situaciju oštro su reagirali iz Otočnog sabora. Plavi dizel za njih je pokretač glavnih gospdoarskih aktivnosti na otocima.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU