Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Supernova pod vodom (FOTOGALERIJA)

Autor: Suzana Bandić

11.02.2013. 23:00
Supernova pod vodom (FOTOGALERIJA)

Foto: Vedran SITNICA



Ako netko nije znao gdje se nalazi potočić Ričina, jučer je to zasigurno saznao. Neprimjetni potočić nabujao je i već od ranog jutra zadao muke zaposlenicima u trgovačkom centru Supernova. Ona stara poslovica, da voda nađe put, ostvarila se u dijelu garažnog prostora gdje je smještena trafostanica što je osiguranju bilo zvono za uzbunu. Odmah je isključen dovod električne energije te su obaviještene sve nadležne službe.
Prvi su na teren izišli vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar, no nisu mogli puno učiniti. Kako se posumnjalo da voda prodrla u garažu zbog začepljenja na podzemnim, rešetkastim vratima namijenjenim zaustavljanju krupnog otpada, pozvani su ronioci iz sastava JVP Zadar.
– Pregledali smo ta rešetkasta vrata, ali ona su otvorena i voda tu normalno protječe – kaže Šime Brkić, a njegov kolega Zoran Jurlina pojasnio je kako njih dvojica nisu ništa drugo mogli poduzeti jer je voda mutna i vidljivost je na nuli. Iako oba imaju “utakmica u nogama”, usred grada, kažu, još nisu ronili.
– Potok je nabujao i tu u jednom dijelu dubina je oko 2,5 metara. Potopljena je cijela cesta. Do sada sam imao čudnih zarona, ali po cesti još ronio, zaista nisam – kazao je Brkić.
– U 8.35 sati zaprimljena je dojava o poplavi u Supernovoj zbog potoka Ričine. Na teren su odmah po dojavi izišli desetorica vatrogasaca, a oni su u pomoć pozvali kolege ronioce, pa su već oko 10.30 na teren upućena i dva ronioca iz sastava JVP Zadar. Životi ljudi nisu u opasnosti što je najbitnije, a o materijalnoj šteti još je prerano govoriti. Otklonjena je sumnja da je do bujanja potoka došlo radi zaštopavanja rešetkastih vrata tako da nam sada preostaje vidjeti što je s podzemnim, 450 metara dugim kanalom – rekao je Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik koji je jučer obišao poplavljeno područje uz TC Supernova. Šoša je pojasnio da potočić Ričina izvire kilometrima daleko od Supernove te da je nedaleko centra, prilikom gradnje, napravljen podzemni kanal u koji je voda usmjerena. Nagli porast obujma vode u dijelu iza kanala stručnjacima je dao naslutiti kako bi problem mogao “ležati” u podzemnom kanalu.
Iva Surić, voditeljica najmlađega zadarskog shopping centra Supernova rekla je kako je ova neočekivana i neobična situacija zatekla djelatnike centra.
– Morali smo zatvoriti centar jer je voda ušla u tehničku prostoriju u kojoj se nalazi električno postrojenje. Iz sigurnosnih razloga odmah smo zaustavili postrojenje, isključili struju i zatvorili Supernova centar. Iskreno se nadamo da će nadležne službe koje su na terenu, Hrvatske vode i Javna vatrogasna postrojba, kao i svi ostali koji pokušavaju sanirati izlijevanje Ričine, uspjeti sve napraviti kako bismo već sutra mogli normalno raditi – rekla je Surić.